X
 10.05.2019 Наука

Мапа на емоциите во телото

Источна медицина и западна медицина - разликата е сурова, честопати се користи за да се дезинформира наместо да се направат суштински тврдења за различни теории на човечкиот организам. За среќа, медицината во голема мера се откажа од демонизацијата и игнорирањето на медитациските практики и почна да ги инкорпорира во современо ослободување на болката, грижа за менталното здравје и превентивни рехабилитациски третмани.

Можеби на хиндуистичките и будистичките критичари не им се допаѓа секуларното присвојување на практиките, како што се свесноста и јогата, и сигурно им е чудно што односот помеѓу умот и телото бил ставен под знак прашалник.

Но, Рита Хари, коавтор на финско истражување од 2014 година за телесните локации на емоциите, вели дека пронашле цврсти докази што покажуваат дека телото е вклучено во сите видови когнитивни и емоционални функции.

Во истражувањето научниците вклучиле повеќе од 1.000 учесници за три експерименти. Учесниците рангирале колку го доживуваат чувството во нивното тело наспроти нивниот ум, колку добро се чувствуваат и колку можат да го контролираат. Освен тоа, учесниците ги рангирале своите чувства создавајќи пет групи: позитивни чувства, негативни чувства, когнитивни процеси, соматски (или телесни) состојби и болести и хомеостатски состојби.

По разликите меѓу емоционалните состојби, но и меѓу размислувањето и чувството, учесниците од истражувањето ги обоиле празните контури на човечкото тело, кога биле прашани каде ги почувствувале специфичните чувства.

Сличните видови емоции групирани на слични места, со гнев, страв и одвратност, биле сконцентрирани во горниот дел на телото, околу органите и мускулите што најмногу реагирале на такви чувства. Но, другите биле многу поизненадувачки.

Позитивните емоции на благодарност и заедништво и негативните емоции на вина и очај изгледаат неверојатно слични, така што сите биле мапирани главно во срцето, па главата и на крајот во стомакот. Манијата и исцрпеноста, други две спротивставени емоции, се чувствувале низ целото тело.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука