X
 24.08.2018 Живот

Ова се 70. најубави збора во англискиот јазик

Англискиот јазик не е меѓу најмилозвучните јазици во светот, но тоа не значи дека нема убави зборови. Има некоја убавина и во овој западногермански јазик. Во 2004 година Британскиот совет го нагласи тој факт наведувајќи 70 најубави збора во англискиот јазик.

За да ја обележи 70-годишнината, Британскиот совет овласти истражување за идентификување на 70. најубави збора во англискиот јазик. Испитувањето им било дадено на повеќе од 40.000 луѓе во 102 земји од неанглиско говорно подрачје (иако многумина го разбирале јазикот) за да се утврди кои зборови ќе избијат на врвот.

Сепак, не е јасно точно на кој аспект од убавината се фокусирало испитувањето. Учесниците можеби избрале зборови што звучеле убаво или зборови што имаат позитивно значење. Никогаш нема да дознаеме.

Ова се 70. најубави збора во англискиот јазик.

1. Mother

2. Passion

3. Smile

4. Love

5. Eternity

6. Fantastic

7. Destiny

8. Freedom

9. Liberty

10. Tranquillity

11. Peace

12. Blossom

13. Sunshine

14. Sweetheart

15. Gorgeous

16. Cherish

17. Enthusiasm

18. Hope

19. Grace

20. Rainbow

21. Blue

22. Sunflower

23. Twinkle

24. Serendipity

25. Bliss

26. Lullaby

27. Sophisticated

28. Renaissance

29. Cute

30. Cosy

31. Butterfly

32. Galaxy

33. Hilarious

34. Moment

35. Extravaganza

36. Aqua

37. Sentiment

38. Cosmopolitan

39. Bubble

40. Pumpkin

41. Banana

42. Lollipop

43. If

44. Bumblebee

45. Giggle

46. Paradox

47. Delicacy

48. Peekaboo

49. Umbrella

50. Kangaroo

51. Flabbergasted

52. Hippopotamus

53. Gothic

54. Coconut

55. Smashing

56. Whoops

57. Tickle

58. Loquacious

59. Flip-flop

60. Smithereens

61. Oi

62. Gazebo

63. Hiccup

64. Hodgepodge

65. Shipshape

66. Explosion

67. Fuselage

68. Zing

69. Gum

70. Hen night

Според портпаролот на Британскиот совет, Грег Селби, интересно е што „мајка“, единствениот од сите 70 збора кој опишува директна врска меѓу луѓе, избил на врвот на листата.

Кој ви е омилен вам?
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот