X
 11.07.2017 Живот

Откријте колкава е вашата способност за забележување лажни вести

Поттикната од лажните вести што се ширеа по интернетот за време на претседателската кампања на Трамп на претходните американски избори, новинарката Меги Фарлеј дошла до интересна идеја: да создаде игра која ја тестира способноста на корисниците да направат разлика помеѓу лажните и вистинските вести.

Играта е наречена „Factitious“ и од корисниците бара да го поместат екранот налево доколку мислат дека дадената статија е лажна, а надесно ако веруваат дека е вистинска.

Во зависност од вашето расудување, играта ви доставува повратна информација.

Фарлеј вели дека нејзината таргет-публика биле средношколците, меѓутоа, кога ја споделила идејата со колегите, таргет-публиката се проширила.

„Нема да го решиме фактот што две различни реалности се прикажани на интернет. Но ако постојат луѓе што се наоѓаат во средината и се отворени за поставување прашања, тогаш сакам да ги охрабриме“, вели Фарлеј.

ТУКА може да ја играте играта.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот