X
 11.12.2021 Здравје

Дали електронските цигари се помалку штетни од обичните?

Многу пушачи преминуваат на електронските цигари како помалку штетна алтернатива, но дали тие навистина се помалку штетни од обичните цигари?

Според ново истражување, луѓето што пушат електрични цигари, исто така, имаат промени во својата ДНК кои се поврзуваат со рак, иако тие промени се помалку изразени.

Како што покажуваат резултатите од истражување објавено во списанието „Нејчр“, пушењето електронски цигари предизвикува промени во ДНК кои долгорочно може да предизвикаат рак. Сепак, овие промени се дури 7,4 пати помали од оние кај пушачите на обични цигари.


Фото: Pixabay

Истражувањето зело предвид само промени забележани во одреден период, притоа не земајќи ги предвид надворешните фактори и промените во однесувањето. Конкретно, многу луѓе користат електронски цигари како преоден чекор кога се обидуваат да се откажат од навиката, а истражувањето претпоставува дека испитаниците ќе ја задржат навиката, односно ќе продолжат да пушат електронски цигари.

Затоа, иако електронските цигари може да бидат помош во одвикнувањето од цигари, треба да се знае дека тие не се целосно безбедни.

Извор: Studentski
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје