X
 07.09.2015 Живот

Германија ќе одбие 75.000 балкански азиланти до крајот на годината


Изминатата недела дознавме дека Германија ќе дава работни дозволи за земјите од западен Балкан како овие работници би добиле полесен пристап до германскиот пазар на работа. Планот ќе се реализира во текот на следните 5 години, а годишно би биле примани по 20.000 работници. Но, дотогаш треба чекање.

Имено, „Шпигел“, што ја објави информацијата за примање работници од западен Балкан, објавува дека од Германија биле депортирани најмалку 10.000 странци од почетокот на годината, најмногу од кои биле од западен Балкан.

Германија годинава очекува прилив од приближно 800.000 бегалци, поради што до крајот на годината ќе бидат одбиени 75.000 повеќе барања за азил за луѓето од западен Балкан.

Меѓу земјите кои се на листата се наоѓа и Македонија, покрај Србија и Босна и Херцеговина.


Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот