X
 15.04.2017 Живот

Кралството на жени - општеството во кое жените го имаат последниот збор

Замислете општество без мажи во смислата на која сме навикнати, без брак (или развод), општество во кое не постојат семејства на кои сме навикнати. Бабата е главата на семејството, синовите и ќерките живеат со неа, како и внуците – децата на ќерката.


Фото: Pixabay

Мажите се третирани како донатори на сперма, а не се вклучени ниту во одгледувањето на децата. Овој прогресивен феминистички свет – матријархат, постои во долината Јунан, во југозападна Кина, на подножјето на Хмалаите.

Древната племенска заедница се вика Мосуо и живее на изненадувачки модерен начин: жените се рамноправни, ако не и супериорни во споредба со мажите. И жените и мажите можат да имаат колку сакаат сексуални партнери, без осудување, а жените се грижат за потомството.

Мусуо децата припаѓаат само на мајките, бидејќи нивните биолошки татковци живеат во своите матријархални семејни куќи. За Мусуо жените вообичаено е да не знаат кој е таткото на децата, но не постои никаква стигма во врска со тоа.

Мажите и жените практикуваат она што е познато како „шетачки брак“, елегантен израз за она што всушност е тајна ноќна средба со љубовникот кој таму се нарекува „аксиа“. Шеширот ставен на вратата е знак за други мажи да не влегуваат. Ваквите врски можат да станат редовни средби, па дури и доживотно ексклузивно партнерство, но и не мора. Паровите никогаш не живеат заедно и никој никогаш не изговара „Да“.

За жените ови ноќни средби се често бегство од тешката работа и секојдневниот живот, но и можност за бременост. Жените го поседуваат и наследуваат имотот, се занимаваат со земјоделство и се грижат за домаќинството и децата. Мажите се занимаваат со обврски кои бараат сила – орање, изградба и поправка на куќи, колење на животни, некогаш учествуваат во донесување на некои одлуки, но последниот збор го има бабата.

Сепак, ова општество трпи и одредени промени и некои млади се одлучуваат за „западен“ облик на брак и класичен семеен живот. Образованието и развојот на туризмот во добра мера придонеле за промена на начинот на живот во оваа заендива. Туризмот веќе има големо влијание врз тамошниот живот, па денес селаните имаат „iPad“ и слични уреди со напредна технологија, а голем дел од приходите им се и од туризмот.

Останува да се види колку е можно да се сочува овој начин на живот со влијанието на надворешниот свет, но практикувањето на традицијата за посетителите, е еден од начините за зачувување на нивната култура.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот