X
 15.06.2022 Наука

Мачките можат да ги научат имињата на други мачки

Сопствениците на домашни миленици тешко би поверувале дека нивните крзнени пријатели не ги разбираат кога зборуваат со нив. На крајот на краиштата, наведнувањето на главата и реакциите на тоновите на гласот се доволен доказ дека животните ги разбираат своите сопственици.

Меѓутоа, мачките можат да бидат навистина мистериозни. Дали слушаат? Една неодамнешна студија обезбеди докази за она што многу сопственици на мачки интуитивно го чувствуваат - дека, без разлика колку чудно се однесува мачката, таа секогаш обрнува внимание. Исто така, мачките учат неколку човечки зборови, особено имињата на другите мачки.

Една неодамнешна студија предводена од студентот Сахо Такаги од Универзитетот во Кјото тестирала дали мачките што живеат под ист покрив учат како се викаат. Студијата опфатила 19 домашни мачки кои живееле во домаќинства со најмалку уште две други мачки, како и 29 мачки од кафулиња.

За да ги измерат резултатите, истражувачите се потпирале на претпоставката дека мачките изразуваат изненадување гледајќи подолго од неочекуваното. Ова е реакција забележана кај човечките бебиња (како и кај другите видови), така што идејата е веродостојна. Истражувачите претходно не спровеле тренинг за да се обидат да ги научат испитаниците на имињата на другите мачки. Наместо тоа, поентата била да се проучува „спонтаното учење на односите меѓу имињата и лицата во нивните секојдневни искуства, слично на она што го прават човечките деца“.

За да го направат ова, на секоја мачка ѝ била покажана фотографија од позната мачка на лаптоп, откако им била пуштена снимка од нејзиниот сопственик кој го кажува името на мачката. Половина од испитувањата биле точни, што значи дека фотографијата се совпаѓала со именуваното име, а другата половина биле неусогласени. Резултатите покажале дека мачките од домаќинството, всушност, обрнувале поголемо внимание на фотографијата прикажана во несоодветните случаи, „сугерирајќи ефект на нарушување на очекуваното време“; изгледале изненадени кога ќе виделе различна мачка од онаа чие име било повикано. Оваа тенденција била посилна кај мачките што живееле со своето човечко семејство подолго време. Мачките од кафулето не ја покажале оваа тенденција, веројатно затоа што имало помалку интеракции од трето лице за да се набљудуваат во кои човекот викал име на одредена мачка.

Скептиците би можеле да истакнат дека тестирањето на 19 домашни мачки е премногу мал примерок за да се постигне статистичка значајност. Но, од друга страна, колку подолго мачките живееле едни со други и нивните луѓе, толку бил посилен ефектот. Генерално, студијата заклучува дека обезбедува докази дека мачките го поврзуваат името на друга мачка и лицето што одговара без експлицитен тренинг.

Извор: Mymodernmet.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука