X
 27.01.2016 Живот

Колкави се шансите да станете милионер?

Сакате да знаете колкави се вашите шанси да станете милионер? Тие не се големи доколку сте афро-американец во САД.


„Bloomberg news“ пресметува колкави се шансите да се стане милионер за секој во САД, врз основа на нивната возраст, образование и раса.

Од овие три карактеристики, расата се покажала како доминантна во однос на вредноста на човекот. Така, најголеми шанси имаат азијатите, а најмали афро-американците.


Сепак, образованието помага многу кај секоја од расите. Така, шансите за станување милионер се најголеми за оние со магистерска диплома.


Во прилог на азијатите оди дури и времето. Азијат помлад од 40 години има 2,4% шанси да стане милионер, додека за афро-американците, овој процент изнесува околу 1%.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот