X
 29.06.2016 Наука

Психологија: Зошто донесуваме нерационални одлуки?

Зошто често ги игнорираме информациите и одлучуваме сами без да ги согледаме фактите пред да донесеме одредена одлука? Ова е особено вистина кога станува збор за проценка за веројатноста за нешто.

 

одлуки


Дали нашиот мозок навистина е просечен кога станува збор за броеви или постои причина за нашите зааведени инстинкти?

Во ТЕД-Ед видеото подолу, Сара Гарофало објаснува зошто донесуваме одлуки кои често пати немаат логична смисла. Таа вели дека причината за тоа често е лесниот и брзиот пристап кон решавање на проблеми кој сме го искористиле во нашите претходни искуства.

Ако овие ментални кратенки се толку просечни во донесување на правилни одлуки, тогаш зошто воопшто ги имаме? Поради тоа што сложените одлуки на современиот свет се различни од животните средини во кои сме еволуирале.

 

 

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука