X
 28.07.2022 Живот

Правењето селфи одзема повеќе човечки животи отколку нападите од ајкула, вели науката

Кога ќе помислите на смртоносни хобија, што ви паѓа на ум? Падобранство? Банџи-скок?

А што мислите правењето селфи да се смести меѓу овие опасни хобија? Иако може да изгледа прилично безопасно, правењето селфи знае да биде многу опасно.

Првото селфи датира од 1839 година, но автопортретните фотографии навистина станаа популарни во почетокот на 21 век. Првите речници го додадоа зборот селфи како официјален збор во 2013 година.

Сега, селфи-фотографиите се главен дел од социјалните мрежи, а на туристичките атракции честопати гледаме како туристите прават селфи-фотографии.

Сепак, оваа вообичаена практика може да биде шокантно смртоносна. Истражувачите идентификувале најмалку 259 смртни случаи поврзани со селфи-фотографиите низ светот во текот на шестгодишен период, почнувајќи од 2011 година. Тоа е повеќе од 40 смртни случаи годишно во просек, со што правењето селфи е посмртоносно од скокањето со падобран, кое предизвикало смрт на околу 15 луѓе во 2019 година, од банџи-скокањето, кое убива едно лице секоја година и нападите од ајкули, кои довеле до 11 смртни случаи во 2021 година.

Зошто селфи-фотографиите се толку опасни?

Кога размислувате за ајкули, не е тешко да се види од каде доаѓа опасноста. Голем предатор + големи заби = опасно. Но, ситуацијата е посложена со селфи-фотографиите. Што точно предизвикува толку многу луѓе да умираат додека прават селфи-фотографии?

Се чини дека сѐ се сведува на преземање ризици. Анкета спроведена од „Case24.com“ покажала дека луѓето се подготвени да се впуштат во прилично опасна авантура за да направат убава селфи-фотографија. Дури 41 отсто од луѓето во анкетата изјавиле дека ја ризикувале својата безбедност за селфи-фотографија.

Некои од најчестите причини за смрт при правење селфи се давење и паѓање. Други причини за смрт може да вклучуваат сообраќајни несреќи или интеракции опасни за живот.

Ова преземање ризик, во комбинација со широката популарност на селфито, значи дека повеќе луѓе годишно умираат фотографирајќи се себеси отколку од напади на ајкула, скокање со подобран или банџи-скок.

ajkula
Фото: Freepik

Зошто повеќе се плашиме од ајкули отколку од селфи?


Ако ајкулите се помалку смртоносни од селфи-фотографиите, ќе се запрашате зошто се плашиме од нив. Но, чинот на правење селфи не влева страв, дури и ако се знае колку луѓе умираат додека прават селфи.

Всушност, ова несовпаѓање е добар пример за ирационалноста на човечките стравови. Човечкиот мозок не мора да обработува работи како статистика и безбедносни мерки. Но, кога ќе види ајкула, не треба да размислува рационално за да се плаши.

Со текот на времето, еволуцијата можеби го подготвила нашиот мозок да развие одредени стравови полесно од другите. На пример, студиите сугерираат дека дури и малите деца се плашат од змии. Тоа има смисла кога ќе се земе предвид дека луѓето кои имаа поголема веројатност да се плашат од змии имаат поголема веројатност и да се оддалечат од нив, па ќе бидат тие што ќе преживеат и ќе им ги пренесат своите гени на идните генерации.

Други неочекувано смртоносни работи

Селфи-фотографиите не се единствениот тивок убиец меѓу нас. Има многу други секојдневни работи од кои можеби не се плашите, но водат до многу смртоносни случаи секоја година. На пример, само во САД, речиси 1.000 луѓе се убиени од косилка за трева, а 1.413 умираат откако паднале од дрво.

Сепак, имајте на ум дека во големата шема на нештата, милиони луѓе умираат секоја година - дури 60 милиони луѓе годишно. Тоа значи дека селфи-фотографиите, кои убиле над 250 луѓе во период од 6 години, се ретка причина за смрт. Најчестите причини за смрт во светот вклучуваат срцеви заболувања, мозочен удар и белодробни заболувања како хронична опструктивна белодробна болест.

Извор: Grunge.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот