X
 15.07.2016 Наука

Планети во нашиот сончев систем за кои не сте слушнале

Изминатиот месец, астрономите ја известија јавноста за откритие на нова џуџеста планета во близина на орбитата на Нептун. Таа била именувана привремено како 2015 RR245, а не се знае многу за неа. Се' додека луѓето не направат помоќни телескопи, ова може да биде последната џуџеста планета во нашиот сончев систем која ќе ја набљудуваме. Но, тоа е во ред бидејќи има уште четири откриени планети кои кружат околу нашето Сонце за кои веројатно не знаете.Ерис

Ерис била откриена во 2005 година. Се веруваше дека таа е поголема од Плутон и се наоѓа во нејзина близина, но беше докажано дека е помала од Плутон, но е потешка од неа. Ерис има една месечина, а оттаму, Сонцето изгледа како светла ѕвезда и ништо повеќе.


Хаумеа

Хаумеа се наоѓа во Кајперовиот појас и била забележана првпат во 2003 година. Оваа планета претставува едно од најбрзо ротирачките тела во сончевиот систем. Таа има две месечини и е светла како снег. Се претпоставува дека дури 80% од нејзината површина е покриена со мраз.


Мокимоки

Оваа планета, исто така, се наоѓа во Кајперовиот појас и се класифицира како џуџеста планета. Оваа планета има ден кој трае 22,5 дена, а годината таму трае 310 наши денови. Таа нема атмосфера, поради што астрономите мислеле дека е ѕвезда.


Церес

Многумина веројатно слушнале за Церес. Таа беше откриена пред неколку месеци. Но, мистеријата околу неа останува и денес. Таа е џуџеста планета во Астероидниот појас. Таа е најголемо тело во појасот. НАСА изјави дека ќе ја продолжи мисијата која ја откри планетата за да ја набљудува подобро.


Подготвил: Драгана Петрушевска
Тагови:

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука