X
 07.10.2016 Економија

Ова се најплатените работни места во САД

Познато е дека извршните директори имаат голема заработувачка, но сепак се чини дека докторите заработуваат уште повеќе, според последните статистички податоци на Бирото за труд во САД од истражувањето: “Професионалните вработувања и проценките за плати“.

Истражувањето, што ја одразува платата за Мај 2015 година и податоците за вработување собрани од повеќе од 1 милион бизниси, покажаа дека девет од топ 10 најскапо платени професии во земјата се од областа на медицински науки.

Најдобро платено работно место од сите е анестезиолог.


анестезиолог


Во просек, анестезиолозите во САД заработуваат годишна плата од 258.100 долари, што е за пет пати повеќе од она што просечниот Американец го заработува.

Според Американското здружение на анестезиолози, овие лекари се одговорни за безбедноста и благосостојбата на пациентите пред, за време и после операцијата. Во САД од нив се бара да завршат четири години додипломски студии, четири години на медицинско училиште, и четири годишна програма за специјалистичко стажирање. Повеќето анестезиолози се заверени во одбор и многумина завршуваат дополнителна година со стипендија на специјализирани обуки.

Во извештајот за компензација од 2014 година на “Medscape“ се покажа дека речиси 80 проценти од анестезиолозите поминуваат 40 часа или повеќе неделно со пациенти.

Еве ја листата со 37-те највисоко платени работни места во САД: од сите кои заработуваат во просек повеќе од 115.000 долари годишно:информатичар


37. Компјутерски и информатички истражувач-научник

Просечна годишна плата: 115.580 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
25.510

Планиран раст (2014-2024): 11 проценти.


36. Оптометричар


Просечна годишна плата: 115.750 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 35.300

Планиран раст (2014-2024): 27 проценти


35. Истражен судија, извршен чиновник и судија за прекршочни дела

Просечна годишна плата: 116.100 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 29.020

Планиран раст (2014-2024): 1 процент


34. Менаџер по човечки ресурси


Просечна годишна плата: 117.080 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
122.780

Планиран раст (2014-2024):
9 проценти


33. Личен финансиски советник

Просечна годишна плата: 118.050 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 197.580

Планиран раст (2014-2024): 30 проценти


физичар


32. Физичар

Просечна годишна плата: 118.500 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 15.650

Планиран раст (2014-2024):
7 проценти


31. Контролор за воздушен сообраќај


Просечна годишна плата: 118.740 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
23.130

Планиран раст (2014-2024):
9 проценти


30. Фармацевт


Просечна годишна плата: 119.270 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
295.620

Планиран раст (2014-2024): 3 проценти


29. Односи со јавност и менаџер за собирање на финансиски средства

Просечна годишна плата: 119.390 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 60.380

Планиран раст (2014-2024): 7 проценти


28. Генерален и оперативен менаџер

Просечна годишна плата: 119.460 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 2.145.140

Планиран раст (2014-2024):  6 проценти


менаџер за компензација27. Менаџер за компезација и надоместПросечна годишна плата: 121.630 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 15.930

Планиран раст (2014-2024): 6 проценти


26.Професор по право


Просечна годишна плата: 126.230 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 16.430

Планиран раст (2014-2024): 13 проценти


25.Менаџер за продажба

Просечна годишна плата: 130.400 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
364.750

Планиран раст (2014-2024): 5 проценти


24.Финансиски менаџер

Просечна годишна плата: 134.300 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 531.120

Планиран раст (2014-2024):
7 проценти


подиатрист


23. Podiatrist


Просечна годишна плата: 136.180 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 9.500

Планиран раст (2014-2024): 14 проценти


22. Адвокат


Просечна годишна плата:
136.260 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 609.930

Планиран раст (2014-2024): 6 проценти


21. Авионски пилот, копилот и инженер за летање

Просечна годишна плата: 136.400 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
81.350

Планиран раст (2014-2024):
5 проценти


20. Менаџер по природни науки


Просечна годишна плата:
136.570 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 53.450

Планиран раст (2014-2024): 3 проценти


19.Маркетинг менаџер


Просечна годишна плата: 140.660 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
192.890

Планиран раст (2014-2024):
9 проценти


18. Компјутерски и информатички систем менаџер


Просечна годишна плата: 141.000 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 341.250

Планиран раст (2014-2024): 15 проценти


архитект


17. Архитектонски и машински менаџер


Просечна годишна плата: 141.650 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 179.770

Планиран раст (2014-2024):
2 проценти


16. Инженер за нафта


Просечна годишна плата: 149.590 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 34.600

Планиран раст (2014-2024): 10 проценти


15. Медицинска сестра, анестетичар

Просечна годишна плата: 160.250 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 39.410

Планиран раст (2014-2024): 31 проценти


14.Протетичар


Просечна годишна плата: 161.020 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 710

Планиран раст (2014-2024): 18 проценти

Според Бирото, овие професионалци конструираат орални протези, за да ги заменат забите што недостасуваат, да ја поправат природната и стекната деформација на устата и вилиците; да се обнови и одржува орална функција, како што се: џвакањето и зборувањето и да се подобри изгледот.


13. Стоматолог (сите други специјалисти)

Просечна годишна плата: 171.040 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 5.550

Планиран раст (2014-2024): 18 проценти


стоматолог


12. Стоматолог (општ)


Просечна годишна плата:
172.350 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 100.080

Планиран раст (2014-2024):
18 проценти


11.Педијатар (општ)


Просечна годишна плата: 183.180 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
28.660

Планиран раст (2014-2024): 14 проценти


10. Извршен директор


Просечна годишна плата:
185.850 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
238.940

Планиран раст (2014-2024): 6 проценти

Топ 10- те извршни директори кои заработуваат најмногу во САД земаат плата од милиони долари. На пример Сатја Надела, извршен директор на Microsoft, во 2014 се бележело дека заработува 84.3 милиони долари.


9. Семеен и општ лекар

Просечна годишна плата: 192.120 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
127.430

Планиран раст (2014-2024): 14 проценти


психијатар


8.Психијатар


Просечна годишна плата: 193.680 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 24.060

Планиран раст (2014-2024):
14 проценти


7. Општ интернист

Просечна годишна плата:
196.520 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 48.920

Планиран раст (2014-2024):
14 проценти


6. Доктор или хирург (и други)


Просечна годишна плата: 197.700 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
322.740

Планиран раст (2014-2024): 14 проценти


5. Ортодонт


Просечна годишна плата: 221.390 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 5.410

Планиран раст (2014-2024): 18 проценти


гинеколог


4. Акушер или гинеколог


Просечна годишна плата:
222.400 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД:
20.090

Планиран раст (2014-2024): 14 проценти


3. Оралнен или “maxillofacial“ хирург


Просечна годишна плата: 233.900 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 5.000

Планиран раст (2014-2024): 18 проценти


хирург


2. Хирург


Просечна годишна плата: 247.520 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 41.600

Планиран раст (2014-2024):
14 проценти


1. Анестезиолог

Просечна годишна плата: 258.100 долари

Број на луѓе кои ја работат оваа работа во САД: 29.220

Планиран раст (2014-2024):
14 проценти
Save
Подготвил: Светлана Петковска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Економија