X
 16.11.2021 Живот

Ако можете да го направите овој тест за 60 секунди, тогаш вашето срце е во добра форма

Честопати кога го „мериме“ здравјето на срцето, ние сме охрабрени да побараме специјалист или да направиме скапи тестови.

Сепак, едно истражување потенцирано од Европското здружение за кардиологија најде едноставен и евтин начин за процена на здравјето на срцето.

Д-р Хесус Петеиро од Универзитетската болница „А Коруна“ во Шпанија вели дека е потребна една и пол минута за да искачите 60 скалила.

Истражувањето анализирало 165 пациенти за кои постоел сомнеж дека имаат коронарна срцева болест.

Сите овие пациенти имале симптоми на болка во градите и отежнато дишење при вежбање.

Сите учесници оделе или трчале на лента за трчање додека наизменично го зголемувале интензитетот. Кога пациентите биле исцрпени, бил измерен нивниот капацитет за вежбање во МЕТ (метаболички еквивалент). Потоа, сите учесници одмарале 15-20 минути додека целосно не закрепнале, а потоа од нив било побарано да завршат тест со качување по скали. Во овој тест испитаниците требало да искачат 60 скалила.

Истражувачите потоа ги разгледале резултатите од тестот и врската помеѓу метаболичкиот еквивалент и времето потребно за да се искачат по скалилата.

Пациентите што се искачиле за помалку од 45 секунди постигнале 9-10 метаболички еквивалент. Други студии покажале дека 10 МЕТ се поврзани со ниска стапка на смртност.

Од друга страна, на учесниците на кои им била потребна 1,5 минута или повеќе за да ги искачат скалилата, имале 8 МЕТ. 8 МЕТ за време на тест-вежбите биле поврзани со повисока стапка на смртност.

Ова истражување, исто така, ја разгледувало работата на срцето за време на тестот на лента за трчање. Се покажало дека 58 отсто од оние што го извршиле тестот за повеќе од 1,5 минута имале абнормална функција на срцето.

srce
Фото: Freepik

Спротивно на тоа, само 32 отсто од оние што завршиле за помалку од 45 минути имале абнормална срцева функција по искачувањето на скалите.

Генерално, д-р Хесус Петеиро открива дека значајна корелација на времето за тестирање за качување скалила и капацитетот за вежбање може да се преведе на општата популација.

Во подобра смисла, секој може да го искористи овој тест за да го одреди моменталното здравје на неговото срце.

Што проценува тестот за качување по скали?

Метаболичкиот еквивалент е мерка за капацитет за вежбање врз основа на потрошувачката на кислород, слично на VO2max.

Постои директна корелација помеѓу МЕТ и VO2max што ни овозможува да го примениме овој тест за сопственото здравје.

VO2max е максималната количина на кислород што можете да ја користите за време на физичка активност. (Колку повисоко, толку подобро).

Во ова конкретно истражување здравјето на срцето на пациентот било утврдено врз основа на бројот на скалила по кои можеле да се искачат за една минута.

Тестот за вежбање може да се користи и како добар показател за силата на нозете и издржливоста на мускулите.

Како да се подготвите за тестот за здравје на срцето


Пред да се вклучите во која било нова програма за физичка активност или да завршите тест за вежбање, важно е да ги земете предвид сите ризици.

Според Американскиот колеџ за спортска медицина (ACSM), постојат осум различни ризик-фактори за срцеви заболувања:

Возраст: мажи на возраст над 45 години и жени на возраст над 55 години;
Семејна историја: срцев удар или ненадејна смрт кај член на семејство на возраст под 55 години за мажи и 65 за жени;
Пушење: моментално пушење или откажување во последните 6 месеци;
Седентарен начин на живот: да не учествувале во умерена физичка активност најмалку 3 дена неделно во текот на 3 месеци;
Дебелина: индекс на телесна маса повеќе од 30;
Висок крвен притисок: систолен крвен притисок над 130 и дијастолен крвен притисок над 80 или земање лекови за висок крвен притисок;
Дислипидемија: лош холестерол над 130 mg/dl, добар холестерол под 40 mg/dl или земање лекови;
Преддијабетес: гликоза на гладно над 100 mg/dl;
Негативен ризик-фактор: добар холестерол над 50 mg/dl може да обезбеди придобивки за здравјето на срцето.

Пред да го пробате овој тест самостојно, разгледајте ги ризик-факторите погоре и размислете за вашето моментално ниво на фитнес.

Ако не вложувате многу енергија на редовна основа, размислете да го направите овој тест под надзор на медицински професионалец.

Ако во кое било време за време на овој тест почувствувате вртоглавица, болка во градите, отежнато дишење или абнормален пулс, веднаш престанете и консултирајте се со лекар.

Ако тестот за качување по скали не може да се постигне поради повреда или пристап, размислете за други тестови за вежбање!

Извор: Fitwirr.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот