X
 27.03.2017 Наука

На Земјата се формираат нов вид на облаци

Со години луѓето низ светот гледаат нов вид на облаци обидувајќи се да сфатат за каков вид станува збор, а истите немаa име се до 2014 година.

облаци
Фото извор: by Elaine Patrick, Location: Newtonia Missouri


Напрвин наречени „ундулатос асператус“ се облаците кои неодамна се признаени од Светската метеоролошка организација, девет години откако класификацијата е поднесена. Името сепак е променето во „асперитас“.

Асперитас облаците имаат tенденција да бидат ниско поставени и се предизвикани од временски фронтови кои создаваат повлажни бранови во атмосферата. Тие дури изгледаат и апокалиптично. Вакви би биле облаците што би ги очекувале на Судниот ден или при вселенска инвазија.

Подготвил: М.Д.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука