X
 12.08.2017 Наука

Откриена динамиката на праисториските социјални мрежи на Балканот

nauka
Фото: Miljana Radivojevic

Во првото археолошко истражување од ваков вид, двајца истражувачи ги комбинирале хемиските анализи на десетици најрани артефакти на бакар во светот заедно со модуларскиот пристап, со цел да се идентификуваат праисториските мрежи на соработка во раниот развој на европското создавање на метал. Ова истражување ги одведе научниците чекор понатаму: заедниците што соработувале најмногу припаѓале на иста археолошка култура, со што се открива нов метод за независна евалуација на археолошката евиденција.

Археолошката систематика, особено во праисторијата, ја користи акумулацијата на слични материјални својства или живеалишта во археолошките локалитети за да означи карактеристични „археолошки култури“; сепак, она што претставуваат овие изрази на сличност станува голем проблем во областа на археологијата.

Истражувањето зема алтернативен пристап преку мерење на јачината на врските помеѓу археолошките локации и создава пионерски модели на човечка интеракција и соработка што може да се оценат независно од воспоставената археолошка систематика. Се фокусира на сеопфатна археолошка база на податоци за бакарни артефакти од Балканот, што датираат од 6.200 до 3.200 година пр.н.е. - првите 3.000 години на позната минерална и метална употреба во Европа.

Хемиската композиција на овие артефакти е единствена информација што била искористена за анализа на модуларноста, па оттука е изолирана од која било археолошка и просторна информација. Резултатите се значајни за еволуцијата на најраната мрежа за снабдување со бакар во светот.

Д-р Јелена Грујиќ, физичар од Универзитетот „Врије“ во Брисел, ја објаснува новоста на овој метод за археолошко пребарување.

„Иако постојат неколку пристапи што ги користат археолозите, модуларната анализа првпат нуди опција за тестирање на значењето на нашите резултати, а со тоа и метод што е математички сигурен“, вели таа.

Д-р Милијана Радивојевиќ, водечки автор и истражувач на Институтот за археолошки истражувања, вели: „Ова истражување е голем чекор напред кон проценување на технолошките, економските и социјалните појави во човечкото минато - насекаде“.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука