X
 26.09.2017 Култура

Вовед во „Codex Seraphinianus“, најчудната книга некогаш објавена

kodeks

Доколку сте долгогодишен приврзаник на интензивниот симболичен, митски текст, тогаш ќе ве заинтересира книгата „Codex Seraphinianus“, напишана од Луиџи Серафини. Книгата има многу сличности со ракописот „Voynich“ - и двете книги се компендиуми на природната наука и уметност, и и двете се напишани на целосно измислен јазик.

2

Според Серафини, ракописот „Voynich“ е лажен. „Светиот римски цар Рудуф II ги сакал древните ракописи; некој го измамил и ја раширил веста дека е оригинален. Идејата за измислените јазици воопшто не е нова“, вели Серафини. Што се однесува до неговиот измислен јазик во „Codex Seraphinianus“, тој вели: „Отсекогаш велев дека нема значење зад скриптата; тоа е само игра“.

3

Книгата во суштина е енциклопедија за еден туѓ свет што јасно се одразува врз нашиот, а секое поглавје се справува со клучните аспекти на ова надреално место, вклучувајќи ги флората, фауната, науката, машините, игрите и архитектурата. Секако, ова е претпоставка со оглед на неразбирливиот јазик.

Се чини дека илустрациите потекнуваат од Бош, Леонардо да Винчи и средновековниот патопис, како и од надреализмот на современите европски уметници, како што е аниматорот Рене Лалукс.

Серафини е воодушевен од тоа како широката интернет-заедница се забавува со книгата.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура