X
 24.01.2018 Наука

Декодиран еден од последните два свитока пронајдени во Мртвото море

Некаде околу 1947 година, овчар тинејџер во Израел фрлил камен, најверојатно за да исплаши некое животно, но го открил едно од најголемите археолошки откритија во минатиот век. Слушнал чудна врева од пештерата, каде што камчето кое го фрлил удрило глинени тегли. Во теглите, имало кожни и папирус свитоци. Подоцнежните откритија во пештерите во таа област подразбирале пронаоѓање на околу 900 ракописи на хебрејски, арамејски и грчки.

фото извор: Public Domain

Овие текстови се познати како „Свитоци од Мртвото море“ и се навистина фасцинантни. Сепак, нивното точно потекло е матно. Сега, израелските истражувачи, тврдат дека го протолкувале едниот од двата последни свитоци, составувајќи 60 мали фрагменти.

Истражувачите објасниле дека со декодирањето и реконструкцијата на еден од свитоците, можеле да откријат календар од 364 дена, користен од ацтешка секта. Календарот изгледа дека бил оспоруван – започнува во среда, што бил денот кога сите празници се славеле, а имало и дополнителни празници за жнеењето. Имало заборавени зборови, поправени грешки и коментари во маргините.

Истражувачите го карактеризираат ова парче хартија како неверојатно дело, а со пронаоѓањето на истото, сега до нив е пристигнат текст кој научниците никогаш не го сретнале ниту пак имале.
Подготвил: М.П.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука