X
 18.07.2023 Наука

Коронално масовно исфрлање маса од Сонцето денес ќе предизвика геомагнетна бура

„Канибално“ коронално масовно исфрлање маса (СМЕ) настанато од повеќе соларни бури, вклучително и ненадејна „темна ерупција“, ќе се судри со Земјата и може да предизвика голема геомагнетна бура на нашата планета.

Короналните масовни исфрлања се брзодвижечки облаци од магнетизирана плазма и сончево зрачење кои повремено се исфрлаат во вселената заедно со сончевите блесоци.

Ако овие коронални масовни исфрлања удрат во Земјата, тие можат да предизвикаат геомагнетни бури (нарушувања во магнетното поле на нашата планета), што може делумно да предизвика прекин на работата на радиото и да создаде живописни глетки од поларната светлина многу подалеку од магнетните полови на Земјата.

Канибални коронални масовни исфрлања се создаваат кога почетно коронално масовно исфрлање е проследено со второ, побрзо. Кога второто коронално масовно исфрлање ќе го достигне првиот облак, тој го зафаќа создавајќи единствен, масивен бран на плазма.

На 14 јули Сонцето лансира коронални масовни исфрлања заедно со темна ерупција на сончев блесок кој содржи невообичаено ладна плазма, што го прави да изгледа како темен бран во споредба со остатокот од огнената површина на Сонцето. На 15 јули беше лансирано второ, побрзо коронално масовно исфрлање.

nasa
Фото: Freepik

Симулацијата на Националната океанска и атмосферска администрација (NOAA) за временската прогноза на вселенскиот центар покажа дека втората бура ќе го стигне првото коронално масовно исфрлање и ќе формира канибалистички облак, со голема веројатност да ја погоди Земјата денес.

Доколку би биле сами, овие коронални исфрлања би биле премногу слаби за да предизвикаат значителни геомагнетни бури. Но, нивната комбинирана големина и брзина значи дека тие веројатно ќе предизвикаат нарушувања на нивото Г1 или Г2, двете највисоки класи за геомагнетна бура.

Ваквите канибални коронални исфрлања се ретки бидејќи бараат последователни коронални исфрлања кои треба да се совршено порамнети и да патуваат со одредена брзина. Но, се случија во последните неколку години.

Тие стануваат поверојатни за време на сончевиот максимум, хаотичниот врв на приближно 11-годишниот сончев циклус. Во овој период бројот на сончеви дамки и сончеви блесоци нагло се зголемува бидејќи сончевото магнетно поле станува сè понестабилно.

Научниците првично предвидуваа дека следниот соларен максимум ќе пристигне во 2025 година и ќе биде слаб во споредба со минатите соларни циклуси. Но, чудните сончеви феномени, како што се канибалните коронални исфрлања, дополнително укажуваат дека сончевиот максимум брзо се приближува.

Извор: Live Science
Фото: NASA
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука