X
 01.05.2024 Наука

Ако можете да го „положите“ овој тест, науката вели дека ќе имате подолг и поздрав живот

Кога станува збор за долговечноста, во моментов научните докази се слаби кога станува збор за врвните третмани што нудат долговечност.

Постојат и тестови кои ја анализираат ДНК, го опишуваат влијанието што одредени гени можат да го имаат врз долговечноста и обезбедуваат проценета биолошка возраст.

- Концептот е привлечен. Постои визуелна идеја за нешто што дејствува како часовник кој одбројува до крај, и затоа е моќен. Но, ако е привлечно, не значи дека е вистина - вели Вилијам Хан, професор од Медицинскиот факултет на „Харвард“.

Што може да помогне во предвидувањето на долговечноста?

Бесплатен тест кој трае 10 секунди и кој можете да го направите сами може да одговори на прашањето дали ќе живеете долг живот. Истражувачите поканиле учесници на возраст од 51 до 75 години да учествуваат во истражување во кое се спроведувал токму овој тест. Она што учесниците требало да го направат е да стојат на една нога 10 секунди. Луѓето што не можеле да стојат на една нога 10 секунди имале четирипати поголема веројатност да умрат.

Дури и кога истражувачите зеле предвид други фактори, како возраста, полот, индексот на телесна маса и коморбидитетите, оние што не можеле да стојат на една нога 10 секунди имале двапати поголема веројатност да умрат во наредните седум години отколку оние што можеле.

Многу истражувања покажуваат дека рамнотежата и мускулната сила се главни фактори за целокупното здравје. Ако немате рамнотежа, тестот со една нога е потежок. Ако ви недостига сила, тестот е потежок. Силата, рамнотежата и подвижноста се во корелација со поголем животен и здравствен век.

Но, имајте на ум дека сите вакви тестови, вклучувајќи го и овој, даваат индикации, а не сигурност.

Извор: Inc.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука