Без разлика дали уживате во чај, кафе или нешто друго, пиењето топли пијалаци е многу важен ритуал за многу луѓе. Точната температура за приготвување чај или кафе со најдобар вкус е жестоко дебатирана.
Но, можеби има нешто друго што не го земате предвид: вашето здравје. Да, топлите пијалаци можат да бидат премногу топли - па дури и се поврзани со појава на рак.
Која е врската помеѓу топлите пијалаци и ракот?
Нема докази за врска помеѓу топлите пијалаци и ракот на грлото, а доказите за врска помеѓу топлите пијалаци и ракот на желудникот се нејасни. Но, постои врска помеѓу топлите пијалаци и ракот на хранопроводот.
Во 2016 година Меѓународната агенција за истражување на ракот го класифицира пиењето многу топли пијалаци, што значи над 65 °C, како „веројатно канцерогено за луѓето“ - ова е истата категорија на ризик како емисиите од чад од дрва во затворен простор или јадењето многу црвено месо.
Извештајот на агенцијата открива дека температурата, а не пијалаците, е одговорна за тоа. Ова се базира главно на докази од Јужна Америка, каде што истражувачите пронајдоа врска помеѓу пиењето големи количини мате (традиционален билен пијалак што обично се пие на околу 70 °C) и поголем ризик од појава на рак на хранопроводот.
Слични студии на Блискиот Исток, Африка и Азија ја потврдија врската помеѓу пиењето многу топли пијалаци и развојот на рак на хранопроводот.
Сепак, до неодамна немаше суштински истражувања што ја истражуваат оваа врска во Европа и другите западни популации. Оваа година, голема студија на речиси половина милион возрасни во Обединетото Кралство потврди дека пиењето поголеми количини на многу топли пијалаци (чај и кафе) е поврзано со рак на хранопроводот. Студијата покажа дека некој што пиел осум или повеќе шолји на ден многу топол чај или кафе имал речиси шест пати поголема веројатност да развие рак на хранопроводот во споредба со некој што не пиел топли пијалаци.

Како топлите пијалаци предизвикуваат рак?
Пиењето многу топли пијалаци може да ги оштети клетките во обвивката на хранопроводот и се верува дека со текот на времето ова може да доведе до развој на рак.
Она што го знаеме за тоа како топлите пијалаци можат да го оштетат хранопроводот главно доаѓа од студии на животни. Многу топлата вода може да го забрза растот на ракот. Една студија на животни од 2016 година ги проучувала глувците кои биле склони кон развој на рак. Глувците на кои им била дадена многу топла вода (70 °C) имале поголема веројатност да развијат преканцерозни израстоци во хранопроводот, и тоа порано, во споредба со глувците на кои им била дадена вода на пониски температури.
Друга теорија е дека оштетувањето од топлината на слузницата на хранопроводот ја ослабува неговата нормална бариера, зголемувајќи го ризикот од понатамошно оштетување од рефлукс на желудочна киселина. Со текот на времето ова хронично оштетување може да ја зголеми шансата за развој на рак на хранопроводот.
Дали е важно колку пиете?
Се чини дека пиењето голема количина одеднаш е поверојатно да го оштети хранопроводот со тоа што предизвикува топлинска повреда. Повремената мала голтка кафе на 65 °C веројатно нема да резултира со долгорочни проблеми. Но, со текот на годините, пиењето големи количини многу топли пијалаци може многу да го зголеми ризикот од рак на хранопроводот.
Па, која е безбедната температура?
Температурите на подготовка на топли пијалаци се многу високи - честопати блиску до точката на вриење на водата. Една студија од САД ја пресмета идеалната температура за кафе, земајќи го предвид ризикот од повреда на хранопроводот од топлина, а воедно и зачувувањето на вкусот на пијалакот. Истражувачите дошле до оптимална температура од 57,8 °C.
Извор: medicalxpress.com
Фото: Freepik