X
 20.05.2019 Наука

Личностите со високи морални вредности имаат помалку пријатели

Повеќето од нас може да имаат околу 50 пријатели - тие се луѓе што би сакале да ги поканите на личен настан како свадба, вели антропологот Робин Данбар. Но, немојте да се вознемирувате ако едвај можете да пронајдете пријатели за прослава на вашиот роденден. Тоа сигурно не значи дека нешто не е во ред со вас. Всушност, тоа значи дека сте личност со висок морал.

Се сметате себеси за личност со високи морални вредности? Ако вашиот одговор е потврден, тогаш веројатно ќе бидете социјално непопуларни. Научниците од Универзитетот во Вашингтон откриле дека морално фокусираните луѓе имаат тенденција да бидат помалку духовити. И ова е причината зошто другите не ги сакаат толку многу.

Истражувачите спровеле 4 експерименти за да ја докажат својата поента. Во текот на првиот и вториот чекор тие откриле дека доблесните луѓе не ценеле шеги што ги прекршувале нивните вредности. Ова се случува затоа што овие луѓе се сомневаат во сопствената етика ако се смеат на несоодветен хумор. И тоа докажува дека моралот ја задушува смислата за хумор.

Но, како што сите знаеме, смеата им носи придобивки на луѓето. Се верува дека луѓето со смисла за хумор се поинтелигентни, забавни и пријателски расположени. Некои специјалисти велат дека смеата е лепило на пријателството. Освен тоа, може да го предвиди успехот на вашите односи.

Во дополнителна серија експерименти истражувачите собрале податоци за моралниот идентитет од 70 вработени. Потоа нивните соработници го оценувале чувството за хумор на учесниците и покажале колку им се допаѓаат, како и популарноста меѓу другите соработници. Резултатите потврдија дека морално фокусираните вработени се сметаат за помалку духовити и помалку популарни меѓу своите колеги.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука