X
 20.08.2018 Наука

Универзална апокалипса: Теории за тоа како ќе заврши универзумот

Едно од најдалечните достигнувања на времето што се осмелуваме да ги предвидиме е крајот на универзумот. Колку што знаеме, ова е крај не само на животот каков што го знаеме, туку на сето она што некогаш постоело - материја, светлина, честички, ништо!

Ова е ужасна реалност за да можеме да ја сфатиме, меѓутоа, и не треба да се грижиме премногу - ако универзумот навистина заврши, тоа ќе биде по многу време, билиони, билиони години во иднината.

Од друга страна, крајот на Земјата може да дојде во секој момент. Постојат голем број космички настани што би можеле да ја избришат оваа планета од универзалната мапа. Катаклизмични астероиди, експлозии на гама-зраци, блиски експлозии на супернова, непријателска црна дупка итн.

Едно нешто што сигурно го знаеме е дека сјајноста на Сонцето се зголемува на секоја милијарда година за 6 отсто. Нашата планета веројатно ќе нема услови за живот во следните милијарди години. За некои 6 милијарди години Земјата целосно ќе испари.

апокалипса
Фото: NASA


Што вели науката, кој е конечниот исход за планетата?

Науката вели дека универзумот може да е бесконечен и никогаш да не заврши, вели дека можеби никогаш не започнал, но отсекогаш бил присутен. Би можел да е цикличен во природата со биг бенг или би можел да се распрсне во вистинска празнина.

Најдобрите теории на физиката имаат неколку идеи за тоа што ќе се случи. Некои надежни технолози и трансхуманисти веруваат дека можеме да ги преживееме овие апокалипси и да запловиме во друг универзум или димензија.

Големото стегање


Големото стегање би можело да биде крајната компонента на Големата експлозија (Биг бенг). Овој модел на универзална смрт се јавува ако проширувањето на универзумот престане да се шири. Ако просечната густина на универзумот не е доволна за да се запре експанзијата, тогаш универзумот во некоја смисла ќе се врати и ќе почне да се распаѓа.

Евентуалната состојба ќе биде дека целата материја и честичките ќе се обединат во сингуларност на црна дупка. Ваквиот настан ќе биде доказ за циклично повторување на универзумот и ќе потврди многу антички теории за судбината на универзумот. Астрофизичарите и другите научници ја нарекуваат конформална циклична космологија. Откако еден универзум ќе се распадне, повторно оживува нов.

Големото замрзнување

Оваа теорија сугерира дека крајот на универзумот се потпира на законите на термодинамиката, а исто така ја разбира вистинската природа на темната енергија. Големото замрзнување на универзумот може да дојде како што универзумот продолжува да се шири со поголема брзина.

Ако универзумот продолжи да се шири во поголем интервал, постојат неколку работи што ќе се случат. Галаксиите и сите ѕвезди и планети во нив ќе бидат повлечени далеку една од друга. Длабоко во иднината, кога интелигентните цивилизации ќе погледнат на небото, нема да видат ништо бидејќи ѕвездите ќе се повлечат толку далеку една од друга, што светлината нема да допира до нив.

Нема постоење на апсолутна нула и без енергија. Тогаш универзумот ќе ја достигне максималната состојба на ентропија и нема да биде ништо.

2
Фото: NASA


Големото растргнување


Друга опција поради проширувањето на темната енергија е големото растргнување. Истата теорија вели дека ако проширувањето продолжи со неопределена стапка, сѐ ќе биде уништено до последното раздвојување на субатомските компоненти на материјата.

Ова зависи од нешто што се нарекува критична густина - каде што границата помеѓу отворените модели на универзумот се проширува засекогаш или каде што затворените модели се повторуваат. Во суштина, ако темната енергија стане толку силна, ќе растргне сѐ во период од 35 до 50 милијарди години.

Вечно повторување


Постои идеја ендемична за многу религии и филозофски идеи низ светот и низ времето, а која вели дека светот и универзумот какви што ги знаеме ќе продолжат да се повторуваат засекогаш.

Во хиндуизмот, Брахман е крајната реалност на универзумот и креативен принцип врз кој е заснован целиот свет.

Многу древни цивилизации имале слична идеја и верувале во повторувачката природа на светот, позната како Големата година. Вавилонците се обиделе да ја предвидат преку орбиталните периоди на планетите.
Подготвил: Тамара Гроздановски
Тагови:

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука