X
 20.09.2021 Наука

Највисокиот народ во светот се смалува

Холанѓаните одамна се највисоки во светот - но сега стануваат пониски, според холандските истражувачи.

Иако висината се зголеми во последните 100 години, студијата покажа дека мажите родени во 2001 година биле за 1 сантиметар пониски од мажите родени во 1980 година. Кај жените разликата беше поизразена со 1,4 сантиметар.

Генерацијата од 1980 година можеби била највисоката досега.

Холандските мажи родени во 1980 година имале просечна висина од 183,9 сантиметри и биле 8,3 сантиметри повисоки од оние родени во 1930 година. Жените родени во 1980 година, исто така, биле значително повисоки со 170,7 сантиметри во споредба до 165,4 сантиметри од оние родени во 1930 година.

Истражувањето спроведено од „Статистика Холандија“, општинската здравствена служба и Националниот институт за јавно здравје анализирало 719.000 индивидуи родени во Холандија на возраст од 19 до 60 години, кои сами ја пријавиле својата висина.

Според истражувачите, причината за намалувањето на висината е делумно поврзана со зголеменото ниво на имиграција од пониските групи на население. Сепак, растот се намалил и кај поединци чии родители се родени во Холандија и кај оние чии четири баби и дедовци биле родени во Холандија.

holandija
Фото: Freepik

Холанѓаните без семејна историја на миграција не покажале зголемување на висината, додека Холанѓанките без миграција во своето семејство станале пониски.

Како и да е, Холанѓаните биле повисоки од остатокот од светот во изминатите 70 години, а улиците на Холандија покажале многу поинаква слика во 2020 година во споредба со раните 50-ти години, според истражувачите.

Додека околу 3 отсто од генерацијата од 1930 до 1934 година биле високи најмалку 190 сантиметри, во 2020 година повеќе од 20 отсто биле најмалку 190 сантиметри, со 7 отсто повеќе од 195 сантиметри. Во 50-тите години 42 отсто од младите мажи биле пониски од 175 сантиметри, но во 2020 година таа бројка била само 12 отсто.

За истата генерација жени, помалку од 2 отсто од групата 1930-1934 година достигнале висина од 180 сантиметри. Меѓу родените во 1980 година, сепак, речиси 10 отсто се високи најмалку 180 сантиметри. Меѓу родените во 1980 година речиси 10 отсто се високи најмалку 180 сантиметри.

Истражувачите нагласија дека Холанѓаните не ја загубиле титулата за највисоки луѓе во светот, а оние што се родени на крајот од милениумот сè уште се највисоки во светот. Тие проценија дека генерацијата од доцните 50-ти години била првата што се залагала за ова тврдење за слава.

Со години истражувачите се обидуваа да откријат зошто Холанѓаните се толку високи - со студии кои посочуваат дека тоа може да се должи на природната селекција и тоа што повисоките луѓе имаат повеќе деца, пренесувајќи ги нивните гени за висина.

Годинашното откритие не е првото што покажува дека растот се намалува или дека висината се намалува, а претходните студии посочуваа дека тоа може да се должи на зголемениот фокус на исхраната од растително потекло и стабилизацијата на „факторите на животната средина што го поттикнуваат растот“.

Извор: CNN
Фото: Pixabay
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука