X
 25.02.2024 Наука

Пронајдено чудно дрво од пред 350 милиони години кое изгледа како да е од друга планета

Фосилот, кој датира од пред 350 милиони години, дава увид во свет каде што дрвјата изгледале многу поинаку од дрвјата што денес ги гледаме.

Повеќето дрвја во фосилните записи, кои опфаќаат повеќе од 400 милиони години, се сочувани само во облик на стебла. Сепак, овој редок фосил содржи и лисја, кои ја покажуваат необичната форма на крошната на дрвото. Долгите, шилести, многубројни листови формираат конфигурација слична на „пом-пом“ околу тенкото стебло, што потсетува на нешто од фантастичниот свет на „Аватар“.

Дрвото претставува „чудна форма на раст во историјата на животот“, вели Роберт Гасталдо, палеонтолог и седиментолог од колеџот „Колби“ и коавтор на новата анализа за откритието. Дрвото, наречено „Sanfordiacaulis densifolia“, доаѓа од период во историјата на нашата планета кога недопрените дрвја биле исклучително ретки.

- Можеме да ги изброиме фосилните појави во доцниот палеозоик каде што стеблата се зачувани со прицврстени листови на нив - изјавил Гасталдо.

Научниците пронашле фосилизирано дрво во Њу Бранзвик, Канада, со повеќе од 250 делумно зачувани лисја околу стеблото, од кои секое е оддалечено околу 173,7 сантиметри. Научниците проценуваат дека секој лист пораснал до 100,5 сантиметри пред да падне. Тоа значи дека густата крошна на листовите се протегала најмалку 548 см од спиралните гранки околу стеблото, со дијаметар од околу 15 см.

Еден од експериментите на еволуцијата


Дрвото постоело во „поткрошната“ меѓу растенијата на ниво на земјата и повисоките дрвја. Неговата необична форма му овозможила да го максимира примањето на светлината и да ја намали конкуренцијата за ресурси од подземните растенија, велат истражувачите. Оваа стратегија посочува дека растителниот свет во тој период бил покомплексен од очекуваното, а растенијата „експериментирале“ со различни еволутивни форми и архитектура на раст.

- Тоа е еден од експериментите во еволуцијата каде што шумските растенија поминале низ биодиверзификација и се чини дека тоа било краткотрајно - истакнал Гасталдо.

Соработниците во истражувањето, Оливија Кинг и Метју Стимсон, го пронашле првото фосилно дрво, делумен примерок, пред седум години, во активен каменолом во геопаркот на УНЕСКО „Стоунхамер“, локација богата со геолошки записи. Во текот на следните години биле откриени и дополнителни фосили од „Sanfordiacaulis“, кои научниците ги датирале преку користење спори од околните карпи.

Истражувачите тврдат дека фосилите преживеале во таква неверојатна состојба поради катастрофален земјотрес што предизвикал лизгање на земјиштето, кое закопало и затрупало дрвја и друга вегетација.

Сите фосили, освен еден, моментално се во Музејот на природни науки во Њу Бранзвик, каде што се јавно достапни за луѓето.

Извор: Forbes.n1info.rs

Фото: X/Colby College/screenshot

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука