X
 25.07.2023 Живот

Во август нѐ очекуваат две супермесечини

Во редок астрономски настан, август 2023 година на набљудувачите на ѕвездите ќе им понуди можност да видат две супермесечини, заедно со појавата на сина месечина.

Супермесечината се случува кога орбитата на полна месечина се приближува најблиску до нашата планета. Како што објаснува НАСА, орбитата на Месечината околу Земјата не е совршено кружна, туку е овална. Ова предизвикува Месечината да осцилира помеѓу поблиските и подалечните растојанија од нашата матична планета додека го завршува својот орбитален циклус.

Најоддалечената точка на која Месечината патува од Земјата се нарекува апогеј, каде што Месечината се наоѓа на просечно растојание од 407.000 километри. Спротивно на тоа, точката каде што Месечината е најблиску до Земјата е позната како перигеј, каде што Месечината е 363.000 километри од Земјата.

Блискиот пристап предизвикува супермесечини


Во перигејската фаза настанува супермесечината, кога полната месечина се усогласува со најблискиот пристап на Месечината до Земјата. Кога се набљудуваат од Земјата, супермесечините имаат тенденција да изгледаат поголеми и посветли од обична полна месечина, иако разликата е мала.

Овогодишниот циклус на супермесечина е посебен бидејќи четирите појави се случуваат последователно. Првата од овогодишните супермесечини се појави на 3 јули, а последната супермесечина од оваа серија ќе се случи на 29 септември.

Што е сина месечина?

Терминот сина месечина не се однесува на бојата на Месечината, туку на нејзината фреквенција. Сина месечина е името дадено на втората полна месечина што се случува во рамките на еден календарски месец.

Бидејќи полна месечина обично се појавува на секои 29 дена и бидејќи повеќето месеци се подолги од ова, опфаќаат 30 или 31 ден, можно е повремено да паднат две полни месечини во истиот месец.

Сините месечини се ретки настани кои се случуваат приближно на секои две и пол години. Најновата сина месечина беше видлива на 22 август 2021 година.

Оваа година август треба да биде домаќин на две полни месечини. Возбудливо е што и двете се супермесечини. Првата од нив ќе се случи во вторник, на 1 август, а втората ќе се случи на 30 август.

Извор: Earth.com
Фото: Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот