X
 29.09.2025 Живот

Зошто се прејадуваме? Науката ги открива замките

Кога се прејадуваме, тоа значи дека јадеме иако не сме гладни, консумираме вишок храна што ја надминува границата на ситост. Ако прејадувањето стане навика, може да доведе до зголемување на телесната тежина и нарушувања во исхраната. Но, експертите нагласуваат дека прејадувањето не е нарушување во исхраната, туку состојба од биолошка природа.

Под стрес, телото произведува повеќе хормон наречен кортизол. Зголемените нивоа на кортизол го активираат одговорот „бори се или бегај“, кој, меѓу другото, ни кажува дека е време да најдеме храна. Кортизолот предизвикува желба за храна богата со шеќер, масти или сол. Постојат и други фактори - колку брзо јадеме, што јадеме, кога јадеме и што правиме додека јадеме... бидејќи сето ова може да придонесе за прејадување. Повременото прејадување може да предизвика болки во стомакот и лошо варење, може да го промени начинот на кој телото го регулира гладот и да придонесе за зголемување на телесната тежина.

Луѓето треба да утврдат што е „предизвикувачот“ за нивното прекумерно јадење

Истражувачите идентификувале пет различни модели на прејадување што можат да го поништат целиот напор за слабеење, дури и кај најупорните диети. Препознавањето на овие модели може да биде клучно за одржување здрава телесна тежина.

- Целта е да им се помогне на луѓето да ги разберат своите „предизвикувачи“ и вистинските причини за прејадување за да не стане проблем храната - нагласува авторот на студијата, д-р Набил Алурафа, професор по превентивна медицина на Универзитетот „Нортвестерн“ во Чикаго.


Како можеме да го избегнеме прејадувањето?

Експертите истакнуваат неколку помалку познати начини за ограничување на желбата за уште една порција плус. Во новата студија, учесниците носеле два сензори - едниот како паметен часовник, а другиот како паметен ѓердан - плус камера што автоматски снимала додека јаделе и пиеле. Опремата се носела две недели. Д-р Алшурафа и неговиот тим ги анализирале податоците и идентификувале пет модели на прејадување:

- Гозба со достава на храна: Некои луѓе претерувале со достава на храна, што често се поврзува со социјално искуство - договарање со пријателите што да нарачаат и уживање во храната за време на заедничко излегување.

- Вечерно уживање во ресторан: Вечерите во рестораните, кои изгледаат луксузно и привлечно, особено со семејството и блиските пријатели, честопати го продолжуваат оброкот, па затоа се јаде повеќе храна.

-Вечерна „криза“: луѓето кои посегнуваат по доцни закуски, особено подготвени дома за релаксација, ризикуваат да продолжат да јадат дури и откако ќе се наситат.

-Прејадување: се однесува на спонтани, хедонистички напади на прејадување што се случуваат за време на работа или учење, често поради ментално преоптоварување што ја нарушува самоконтролата.

-„Нервно-базирано“ доцноноќно грицкање: вознемирено грицкање сè и сешто, претежно грицки, а не големи оброци - е поврзано со високо ниво на стрес и чувство на осаменост.

 

Извор: eklinika.telegraf.rs

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот