X
 31.03.2023 Живот

Холандската компанија „Персонал програмер“ отвори нови канцеларии во Скопје

Софтверската компанија „Персонал програмер“ отвори нови канцелариски простории во Скопје. Компанијата (personalprogrammer), во која се вработени 70 лица, е специјализирана за обезбедување персонализирани услуги за развој на софтвер за клиентите низ светот, рапидно се шири во последниве години и се очекува новата локација да биде во чекор со растечката побарувачка.

Со тековната пандемија на ковид-19 и порастот на работа од дома, компанијата ги консултираше вработените што очекуваат од новата канцеларија по пандемијата. Едно од најчестите барања беше простран и удобен работен простор кој ќе овозможи вработените да работат без одвлекување на вниманието. Многу вработени ја истакнаа важноста да се има тивка и мирна средина за работа, како и ергономски мебел што ќе помогне да се спречат какви било непријатности или повреди.Друго популарно барање беше добро опремена кујна и неформален простор за релаксација и забава, каде што вработените ќе можат да се одморат и да се освежат за време на нивните паузи. Многу вработени, исто така, предложија вклучување здрави закуски и пијалаци за да се промовира здрава и продуктивна работна средина. Покрај практичните размислувања, дел од вработените изразија желба за посоцијално работно место. Некои предложија заеднички простории каде што вработените би можеле да се соберат и да споделуваат идеи, додека други препорачаа редовни спортски активности и тим-билдинг настани за да помогнат да се поттикне чувството на заедница и поврзаност меѓу колегите.

Со отворање на канцелариите, според Мартин Тосков, косопственик на оваа холандска компанија, „Персонал програмер“ се стреми да ја исполни својата визија – да биде идеална работна средина и место каде што би сакале софтвер-инженерите да останат, да растат, да ја развиваат својата кариера и секој да работи со задоволство, додека „Персонал програмер“ овозможува возбудливи ИТ-работни места кои се предизвик за конкурентниот талент со кој располага Македонија.
Оваа компанија, која на македонскиот пазар работи повеќе од една деценија, е основана во Утрехт од Тосков и Кевин Бејкер како решение за недостигот на ИТ-експерти во светот. Специфично за оваа компанија е што секој софтвер-инженер работи само за еден тим, односно не е ангажиран за повеќе различни клиенти во исто време.- Менаџментот на компанијата ги зеде предвид предлозите и ја дизајнира новата канцеларија, имајќи ги предвид потребите и желбите на своите вработени. Новата канцеларија располага со простран и удобен работен простор, добро опремена кујна и трпезарија и неколку заеднички простории за дружење и соработка помеѓу вработените - вели Бејкер.

Во светот на ИТ сѐ е брзо и динамично. Во „Персонал програмер“ секојдневието е уште поинтересно поради соработката со различни партнери од Холандија, Соединетите Американски Држави, Канада, Швајцарија и Србија. Освен што создаваме софтверски решенија, креираме ИТ-кариери и возбудливи работни места за софтвер-инженерите во дигиталниот свет. Постојано се стремиме да донесеме попредизвикувачки ИТ-работни места во Македонија, за што повеќе млади луѓе да покажат интерес, да се стекнат со најсовремени знаења од оваа област и да се одлучат да работат во оваа професија - објаснува Кристина И. Капсарова, управител и COO (Chief Operating Officer) во „Персонал програмер“.Генерално, отворањето на новата канцеларија во Скопје е возбудлив развој и за компанијата и за нејзините вработени. Со фокус на обезбедување удобна и продуктивна работна средина, компанијата сигурно ќе го продолжи својот успех во ИТ-секторот и ќе обезбеди исклучителна услуга на своите клиенти.

(Комерцијална објава)

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот