X
 18.05.2020 Образование

Говорот на Барак Обама за матурантите

Многу матуранти ќе ги пропуштат церемониите за доделување дипломи, но во саботата, поранешниот претседател на САД Барак Обама ги советуваше матурантите да „го постават светот во различна насока“ за време на виртуелен говор.

Обама им се обратил на средношколците за време на виртуелен настан за одбележување на матурата низ САД. Поранешниот претседател зборувал за дополнителните потешкотии со кои се соочуваат матурантите поради пандемијата со коронавирусот, но ги охрабри младите да останат позитивни и да „ја преземат одговорноста за сопствениот живот“.

Обама го започнал говорот со хумор, уверувајќи ги средношколците дека разочарувањето поради пропуштените церемонии за дипломирање ќе помине многу бргу. Тој се шегувал дека не е толку лошо да не мора да се седи и да се слуша цел говор и дека многу луѓе не изгледаат добро со дипломските капи, „особено ако имате големи уши како мене“.

Сепак, Обама посочил дека ваквите церемонии го претставуваат преминувањето од деца во возрасни. Ова е време кога мора да се одбере што е важно, а врз основа на моменталната состојба на светот, тоа може да застрашува, рекол тој.

View this post on Instagram

I couldn’t be prouder of this year’s graduating high school seniors––as well as the teachers, coaches, and most of all, parents and family who’ve guided you along the way. Graduating is a big achievement under any circumstances––let alone during a pandemic. And some of you have had to overcome serious obstacles along the way to make it here. What remains true is that your graduation marks your passage into adulthood––the time when you begin to take charge of your own life. ⁣ ⁣ So here’s my quick advice: Be fearless. Always do what you think is right. And work to build a community. No one does big things all by themselves. When you need help, Michelle and I have made it the mission of the @ObamaFoundation to give young people like you the skills and support you need to be leaders—and to connect you with other young people around the globe. But you don’t need us to tell you what to do, because in so many ways, you’ve already shown us how it’s done. Congratulations, Class of 2020––keep making us proud.⁣

A post shared by Barack Obama (@barackobama) onОбама посочил дека моменталната ситуација со пандемијата ги донела на површина најголемите проблеми во земјата, како огромната економска нееднаквост и недостатокот на основно здравствено осигурување за оние што имаат потреба од него.

Моменталната криза може да биде разочарувачка за младите кои мислеле дека возрасните кои се на врвот ги имаат одговорите, иако многу од нив воопшто не ги поставуваат вистинските прашања. Сепак, овие времиња може да бидат инспиративни и овие генерации ќе го обликуваат светот.


Фото: Instagram

Тој ги советувал матурантите да не се плашат бидејќи САД поминувале низ тешки времиња и порано. Тој ги охрабрил и да го прават она што мислат дека е правилно и да се водат по вредности кои траат, како чесност, напорна работа, одговорност, почит за другите.

Конечно, Обама ги охрабрил матурантите да изградат нови заедници и да ги остават старите начини на размислување кои прават поделби меѓу луѓето, како полова дискриминација, расни предрасуди, статус, алчност.

- На многу начини, вие веќе започнавте да водите - кажал Обама.

Извор: bustle.com
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Образование