X
 01.12.2016 Наука

За што всушност се користат елементите од периодниот систем?

Постојат 118 елементи во периодниот систем и скоро сите сме запознаени со нив. На пример, секој од нас знае дека калциумот се наоѓа во млекото и коските, хлорот се користи во базените за пливање, а хелиумот за полнење на балоните.

Секако, ова се познатите елементи. Но, мал дел од луѓето знаат за што се користи молбиденот, антимонот или галиумот.

Токму затоа, Кит Еневолсден конечно даде одговор на ова прашање - тој созда интересна интерактивен периоден систем на елементи во кој се прикажани секојдневните примени на сите познати елементи. Благодарение на овој проект сега знаеме дека стронциумот е честа состојка во црвениот огномент.

За да го погледнете подобро, системот можете да го преземете ТУКА. Можете и да го користите како алатка за учење.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука