X
 03.05.2021 Забава

Математичка задача ги буни сите на интернет. Можете ли да ја решите?

Учиме математика од најрана возраст, но многумина од нас сепак имаат тешкотии со неа од разни причини. Тоа го покажува и една објава на „Твитер“ што го преплави интернетот. Станува збор за математичка задача која изгледа едноставна, но не е толку лесна судејќи по различните одговори на корисниците на „Твитер“. Задача гласи: 6 : 2(1+2). Во описот корисникот што ја објавил задачата напишал дека решението на задачата е 7.Друг корисник на социјалната мрежа добил различно решение следејќи ги основните математички правила според кои предност имаат заградите, па множењето и делењето, па потоа собирањето и одземањето. Според ова решение, прво треба да се реши делот во заградата (1+2), па потоа ова решение се множи со 2, што се наоѓа пред заградата, а на крајот се прави поделбата.Други корисници се обиделе да ја решат задачата со тоа што го решаваат делот во заградите, а потоа го делат 6 со два и на крајот ги множат добиените бројки и добиваат 9.Една корисничка објаснила зошто се добиваат различни одговори, а тоа има врска со начинот на кој е напишана задачата. Доколку задачата е напишана така што 6 треба да се подели со 2(1+2), решението е 1. Меѓутоа, доколку е напишано така што резултатот од 6:2 да се помножи со (1+2), се добива 9.Што мислите вие? Кое е решението?

Автор: Кортни Брогл
Извор: newsweek.com

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Забава