X
 03.06.2023 Живот

Само една работа е постојана, а тоа е промената - старогрчки цитати кои се релевантни и денес

Зборовите на античките Грци се споменуваат и денес бидејќи зборуваат за работи кои остануваат непроменети. Во продолжение се мудрости од големи грчки мислители на кои времето не им може ништо.

- Пријателството може да се постигне само меѓу луѓе што се еднакви - Аристотел.

- Љубовта се состои од една душа која живее во две тела - Аристотел.

- Само една работа е постојана, а тоа е промената - Хераклит.

- Најголемата животна уметност е да се постави рамнотежа помеѓу желбите - Демокрит.

- Среќата не се состои во она што ни недостига, туку во она што имаме - Епикур.

- За мудриот, и молчењето е одговор - Еврипид.

- Какво семе ќе се посее, таков плод треба да се очекува - Антифонт.

Извор: Ona
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот