X
 05.02.2023 Живот

Сакате да студирате во странство? Европски градови кои се идеални за млади

Доколку планирате да студирате во некоја друга држава или да се преселите таму, треба да знаете за неколку европски градови кои се идеални за младите. Холандија, Франција, Германија и Словенија се држави кои треба да се земат предвид доколку сте млад човек кој планира да студира или да работи надвор.

Амстердам, Холандија

Амстердам е отворен град кој ги прифаќа различностите. Тоа е живо место кое изгледа како создадено за млади.


Фото: Pixabay

Таму речиси секој вози велосипед, а во градот живеат многу култури, така што не мора да се грижите дека ќе се издвојувате од локалните жители. Освен тоа, речиси сите зборуваат англиски јазик.

Лион, Франција

Франција е позната по виното, храната и културата. Доколку сакате да уживате во храната и да испиете понекоја чаша, таму никој нема да ве осудува.


Фото: Pixabay

Иако Париз е најпознат град во Франција, тој е прилично скап. Лион е поевтина опција, а може да уживате во културата, храната и пиењето.

Берлин, Германија

Берлин е познат по лудиот ноќен живот и многубројните фестивали.


Фото: Pixabay

Освен тоа, има убава архитектура, многу паркови, како и театри и музеи. Меѓутоа, треба да знаете дека во Германија животниот стандард е висок.

Љубљана, Словенија

Многу студенти се одлучуваат да студираат во Словенија.


Фото: Pixabay

На Универзитетот во Љубљана има дури 150 студиски програми кои се одвиваат на англиски јазик. Освен тоа, Словенија е поблиску до нас, па затоа може да биде идеална опција за младите, особено за студентите.

Извор: Studomat
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот