X
 05.06.2017 Наука

Две особини се поважни за постигнување успех од интелигенцијата

Истражување покажува дека две лични карактеристики, односно лични особини можат да го предвидат академскиот успех, многу повеќе отколку коефициентот на интелигенција.

Во студијата стои дека за успех е потребно да се поседуваат овие две особини:

-    Отвореност кон искуства
-    Совесност

Луѓето кои се повеќе отворени кон нови искуства се покреативни, чувствителни и љубопитни на интелектуално ниво. Додека пак, совесните луѓе се подисциплинирани, верни и добри во планирањето.

Во истражувањето биле вклучени податоци од 10 илјади студенти, па биле анализирани нивните карактери и постигнати успеси. Експертите велат дека карактерот е пресуден во постигнувањето успеси, а интелигенцијата е во втор план. Односно, количината на вложен труд и фокусот се најмногу важни за бележење на високи резултати.
Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука