X
 06.04.2019 Наука

Каков ефект има шеќерот врз нашето расположение?

15 часот. Неодамна ручавте. Имате многу за работа, а едноставно не можете да работите. Кој е подобар начин да ја вратите енергијата од јадењето чоколадо?

Но, ова е сосема погрешно размислување. Податоците собрани од истражувања во кои биле вклучени повеќе од илјада возрасни лица покажале дека шеќерот не нè прави побудни, туку поуморни и помалку внимателни.

Истражувачи од Германија и од Велика Британија анализирале 31 истражување за потрошувачката на јаглехидрати за да пронајдат дали едноставните шеќери навистина го креваат нашето расположение и нè тераат да се чувствуваме поенергично.

Прашањето е деликатно. Постојат истражувања од минатото што го поддржуваат верувањето дека шеќерот влијае врз центрите на задоволство на нашиот мозок, терајќи нè да го посакуваме. Постојат докази дека обично се насочуваме кон шеќер кога се чувствуваме депресивни, вознемирени, трауматизирани и кога сме под стрес, често на штета на нашето долготрајно ментално здравје.

- Идејата дека шеќерот може да го подобри расположението е многу влијателна во популарната култура, толку многу што луѓето низ светот консумираат пијалаци со шеќер за да бидат повнимателни и да се борат против заморот - вели психологот Константинос Мантанцис од Универзитетот „Хумболт“ во Берлин.

Многу истражувања покажуваат дека имаме подобрување во будноста, возбудата и јасната нагласеност по консумирањето шеќер. Но, постојат и истражувања што ја прикажуваат спротивноста. Според истражувачите, тоа е затоа што различни методи ни даваат различни перспективи.

За да стигне до дното на дебатата, тимот ја разгледал литературата и ги деконструирал различните истражувања користејќи системски пристап што ги зема предвид разликите во шеќерот, времето на постење и дозите.

31 истражување што биле погодни за употреба овозможиле податоци за само 1.260 возрасни учесници. Истражувачите можеле да донесат само еден заклучок.

- Нашите наоди јасно укажуваат дека таквите тврдења не се докажани. Ако ништо друго, шеќерот веројатно ќе направи да се чувствувате полошо - вели Мантанцис.

Не само што нема да чувствувате радост пиејќи газиран пијалак, туку и вашето тело ќе биде летаргично и помалку будно од претходно. Секој невролошки предизвикувач на задоволство едноставно не се претвора во посреќна душевна состојба.

Истражувањето се фокусирало на релативно здрави возрасни, оставајќи отворена мала можност дека лицата со значително нарушено расположение може да се чувствуваат поинаку.

- Се надеваме дека нашите наоди ќе го отфрлат митот за шеќерот и ќе ги информираат политиките за јавно здравје да ја намалат потрошувачката на шеќер - вели психологот Елизабет Мајлор од Универзитетот во Ворвик, Велика Британија.

Никој не вели дека не смеете да јадете чоколадо одвреме-навреме, но време е да престанете да го користите изговорот дека ви е потребно чоколадо за да издржите до 17 часот. Тоа е последното нешто што ви е потребно.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука