X
 07.03.2022 Живот

Интересни јапонски зборови што го опишуваат снегот

Снегот најчесто го очекуваме во јануари, но тој знае да изненади и да паѓа и во март, како што можеме да посведочиме. Во македонскиот јазик имаме неколку збора кои се поврзани со снегот, но дали знаете дека на јапонски јазик има над 100 збора со кои може да се опише снегот? Еве неколку најинтересни.

Ака-јуки (aka-yuki; 赤雪)

Овој збор буквално се преведува како црвен снег. Тој ја опишува ситуацијата кога снежната површина изгледа црвеникава поради црвената трева што расте под него. Ова најчесто се забележува на високите планини.

Зараме-јуки (zarame-yuki; 粗目雪)

Ова е снегот кој најчесто го има во пролет, односно снегот кој делумно се топи, а потоа пак замрзнува ноќе и потоа наликува на кристал.


Фото: Pixabay

Јуки-боши (yuki-boshi; 雪帽子)

Овој збор ја опишува формата што ја добива снегот кога паѓа на нешто и наликува на капа.


Фото: Pixabay

Ботан-јуки (botan-yuki; 牡丹雪)

Зборот ги опишува снегулките што се големи и прекрасни.


Фото: Pixabay

Мочијуки (mochiyuki; 餅雪)

Ова го опишува снегот кој изгледа како меки оризов оброк кој се користи во некои слатки јадења.

Извор: All about Japan  
Насловна фотографија: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот