X
 07.08.2019 Живот

Австрија има недостиг од 220.000 квалификувани работници

На австрискиот пазар на трудот недостигаат 220.000 квалификувани работници, но недостигот сè уште не се одразува врз висината на заработувачката, укажува интернет-страницата „СтепСтоун“.

Оваа страница ги анализирала огласите за работни места во 22 печатени медиуми и на 21 агенција за вработување.

Посебно побарување за стручна работна сила постои во техничкиот и ИТ-секторот.

Од јануари до јуни оваа година се барале 32.000 квалификувани работници, како и 30.000 ИТ-експерти.

Исто така, и експертите во финансискиот сектор се „ретки“ бидејќи недостигаат 23.000 работници.

И покрај недостигот на работна сила во техничкиот сектор, платата изнесува околу 45.000 евра годишно, што е под заработувачката во јавниот сектор и продажбата. Исто така, и на ИТ-експертите не им се нудат големи приходи, околу 55.000 евра годишно, што е за речиси 11.000 евра помалку од вработените во финансискиот сектор.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот