X
 07.11.2019 Живот

Судот му наредил на внукот на последниот хабсбуршки цар да го отфрли „вон“ од името

Внукот на последниот хабсбуршки цар мора да ја отфрли титулата вон од семејното име, пресуди aвстрискиот уставен суд.

Карлo Хабсбург-Лотринген се нарекувал себеси Карлo вон Хабсбург (Карлo од Хабсбург) на својата веб-страница, што е спротивно на австрискиот закон затоа што се укинати аристократијата и благородничките титули по падот на монархијата во 1918 година.

Случајот стигнал на суд бидејќи внукот на царот Карло I се жалел откако добил казна за употребата на зборот вон. Тој тврдел дека му е прекршено правото на слобода на говорот, на семеен живот и еднаквост пред законот.

Судот ја отфрлил неговата жалба тврдејќи дека уставниот суд смета дека укинувањето на благородничките титули е потег за создавање еднаквост.

Но, судот призна дека не може да го натера да ја плати казната бидејќи законот за забрана на аристократија никогаш не бил ажуриран.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот