X
 07.11.2025 Живот

Дали микробрановата печка ги уништува сите хранливи материи на намирниците?

Првично користени за радар и други технологии, моќта на микробрановите печки првпат била искористена специјално за загревање храна во 1947 година. До крајот на 60-тите години комерцијалните микробранови печки биле доволно мали и евтини за да станат додатоци во модерната кујна. А до 70-тите научниците почнале да се прашуваат како оваа форма на електромагнетно зрачење може да влијае врз храната што ја загрева. 

Готвењето во микробранова печка произведува различни текстури и вкусови од другите методи на готвење. Па што се случува со хранливата вредност на намирниците кога ќе се загрее во вашата микробранова печка?

Во 2009 година преглед на истражувачки студии за готвењето во микробранова печка јасно го наведе нивниот заклучок: „Не постојат значајни нутритивни разлики помеѓу храната подготвена со конвенционални и микробранови методи“. Сепак, ова не значи дека микробрановите печки воопшто не ја менуваат или намалуваат хранливата вредност на вашата храна, туку едноставно не изгледа дека го прават тоа повеќе од другите методи на готвење.

Што ѝ прави готвењето на вашата храна?


Секое готвење ја трансформира храната, во корист на некои хранливи материи и на штета на други. На пример, загревањето предизвикува структурни промени во протеинските молекули што ги олеснуваат апсорпцијата и варењето од страна на нашите тела. Ова, заедно со други фактори како што е уништувањето на патогените, е веројатно причината зошто праисториските луѓе почнале да го готват месото. Други хранливи материи, како што се витаминот Ц и витамините од групата Б, како што се тиамин и ниацин, се растворливи во вода и лесно се уништуваат со топлина. Ова значи дека тие имаат тенденција да се намалат за време на процесот на готвење, особено кога варите зелка или друг хранлив зеленчук.

Во 2009 година кинеските истражувачи ја измериле концентрацијата на витамин Ц и други хранливи материи во брокулата пред и по пет вообичаени методи на домашно готвење: варење, готвење на пареа, пржење, пржење проследено со варење и готвење во микробранова печка. Тие утврдиле дека готвењето во микробранова печка навистина има различни ефекти врз хранливите материи од другите методи на готвење. Сепак, готвењето во микробранова печка не предизвикало најголема загуба на која било измерена хранлива материја од петте споредени методи на готвење.


Како микробрановите печки ја готват храната?

Главниот начин на кој микробрановата печка се разликува од другите методи на готвење не е нејзиниот ефект врз хранливата вредност, туку ефектот врз молекулите на храната. Микробрановите печки ја загреваат храната дејствувајќи на поларни молекули: оние со различно наелектризирани краеви, како што се молекулите на водата, шеќерот и мастите. Како што електромагнетните полиња во микробрановата печка се менуваат, поларните молекули брзо се вртат, усогласувајќи се и пренасочувајќи се кон нивниот спротивен полнеж. Кинетичката енергија генерирана од овие вибрирачки молекули се претвора во топлинска енергија, или топлина, преку триење, а таа топлина потоа се пренесува на остатокот од храната и ја загрева.

Неполарните молекули во микробрановата печка, како што се молекулите на воздухот, не се засегнати и затоа не се загреваат директно од микробрановите. И бидејќи микробрановите не продираат целосно низ цврстата храна, загревањето е најконзистентно само во најнадворешниот површински слој. Затоа можеби ќе треба да ја мешате храната, за да обезбедите рамномерно загревање и затоа замрзната храна не секогаш се одмрзнува целосно во микробранова печка.

Здраво користење на микробрановата печка

Истражувачите советуваат пократко готвење во микробранова печка со помалку вода, за да се задржи најголемата количина на хранливи материи. Слични заклучоци може да се извлечат и за други методи на готвење, како што е варењето. Колку повеќе вода се користи и колку подолго се готви храната, толку повеќе хранливи материи можат да се исцедат од храната и да навлезат во водата за готвење.

Краткиот одговор за тоа дали микробрановите печки ги уништуваат хранливите материи е дека зависи за која хранлива материја зборувате. Од нутритивна гледна точка, зависи од храната за која станува збор и колку долго планирате да ја готвите во микробранова печка. Како и секој друг уред во вашата кујна, микробрановата печка има и предности и недостатоци - таа не е нужно вашето решение за сè што е поврзано со кулинарството, но може да биде корисна алатка.

Извор: popsci.com

Фото: Freepik

Подготвил: Маја Пероска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот