X
 08.05.2022 Живот

За IQ UP! - првата македонска едукативна франшиза за деца, матурските прослави, хортикултурните библиотеки... Што пишувавме неделава

Нов тренд на Балканот - хортикултурни библиотеки ја спојуваат љубовта кон литературата и кон растенијата

Седиштето на мрежата на хортикултурни библиотеки од пет балкански држави е во Битола, а поврзаноста ја покрена библиотекарот Мирко Марковиќ, син на српски филолог и голем вљубеник во македонскиот јазик.

„Што ќе кажат другите?“ - за животното патување на Коста Петров

Живееме во време кога единствено правило е дека не постојат правила. Ковидот, економската криза и кризата во Украина го сменија светот и допрва ќе го менуваат. Но ваквите моменти се и моменти кога се вртиш кон себе и кога треба да си благодарен за тоа што го имаш, вели Петров.

Сатиричарот Васил Толевски: „Овој народ никогаш нема да ја загуби смислата за хумор“

Исмејувањето е една од темелните вредности на сатирата. Силата на таквото исмејување зависи од ликот или ешалонот на власта што го критикувате. Сатирата не дозволува имиња и презимиња, туку мора да има и поширока димензија, а тоа е универзалноста, вели тој.

IQ UP! - прва македонска едукативна франшиза за деца - дел од едукативниот бренд „Светот на Биби“

Наставните теми и концепти никогаш нема да ги разберете целосно доколку ги учите само од аспект на еден училиштен предмет. За да го разберете процесот на фотосинтеза кај растенијата, освен што треба да знаете биологија, треба да знаете и хемија, па и физика. На нашите часови фокусот е одредена тема која се учи и разгледува од аспект на повеќе науки или предмети, вели Динова.

Матурантите ќе слават матура на своја одговорност

Трета година по ред, официјално, матурските прослави се забранети поради пандемијата, но разлабавените мерки ги поттикнаа учениците да се самоорганизираат бидејќи училишните раководства не смеат да организираат собири.

Зголемен е бројот на различни видови комарци, Центарот за јавно здравје-Скопје ја следи нивната бројност

Во Македонија го има тигрестиот комарец. Тој не потекнува од нашите простори, туку од тропските и суптропски предели од Југоисточна Азија и од африканските земји. Истражувањата покажале дека се раширил на 80 % од територијата на градот, вели Николина Соколовска, медицински ентомолог


Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот