X
 09.02.2021 Здравје

Графикон покажува колку може да бидат моќни вакцините во борбата против болестите

Во 1796 година британскиот лекар Едвард Џенер ја направил првата вакцина за заштита од заразна болест. Во неговиот случај вакцината била против сипаници. Вакцините помогнале во контрола и елиминација на долга листа со болести оттогаш.

Еден графикон дизајниран од Лион Фарант во 2011 година покажува колку може да бидат моќни вакцините. Во графиконот се претставени бројот на заболени лица од 14 заразни болести во САД пред и по создавањето на соодветната вакцина.

Се надеваме дека Ковид-19 наскоро ќе се најде помеѓу овие болести.Извор: openculture.com
Фото: Pixabay
Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје