X
 09.02.2022 Наука

Сибирски научници развија нов лек против коронавирусот: првите тестови се оптимистички

Научниците од Институтот за цитологија и генетика на сибирската филијала на Руската академија на науките направија лек против коронавирусот на база на рекомбинантен човечки интерферон ламбда, изјави заменик-директорот за клиничка работа на Институтот „Максим Каралјов“.

Како што објаснува тој, ова е фундаментален проект за создавање нов антивирусен лек базиран на рекомбинантен човечки интерферон ламбда, кој е модифициран на посебен начин со цел да се подобрат неговите својства. Работата на тоа започна пред пандемијата на коронавирусот и беше фокусирана на барање нови методи за лекување вирусен конјунктивитис, но поради новата закана, истражувањето беше пренасочено кон можноста за создавање лек за коронавирусот.

- Досега е спроведен првиот дел од претклиничките испитувања на интерферон ламбда во однос на неговата антивирусна активност против САРС-КоВ-2 и тие се многу оптимисти. Широкиот опсег на работни дози и истовремено ниската токсичност ни овозможуваат да бидеме оптимисти за лекот во текот на целото истражување - во претклинички и подоцнежни клинички апликации - рече Королев.

Тој објасни дека претклиничките испитувања обично траат од една до две години, додека клиничките испитувања не можат да траат помалку од две години.

Според научниците, големата предност на овој лек е што Институтот има сериозна научна работа во таа насока.

- Развојот на антивирусни лекови е многу тешка задача, но има надеж дека ќе имаме сериозен успех со интерферон ламбда. Следниот дел би можел да се направи најрано за една година, бидејќи сега се пушта претклиничка програма - заклучи Королев.

Извор: Sputnik News
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука