X
 23.03.2021 Здравје

ИЈЗ: Бројот на новозаболени зголемен за 3%, а на смртните случаи за 22,5% во споредба со претходната недела

Во периодот од 15 до 21 март 2021 се тестирани вкупно 24.517 материјали во лабораториите во кои се спроведува молекуларно тестирање и антигенско тестирање за присуство на SARS-CoV-2, со зголемување од 8,4% во споредба со минатата недела. Регистрирани сe 6.899 нови позитивни случаи од 35 града во државата со зголемување од 26,4% во споредба со минатата недела, се наведува во неделниот извештај на Институтот за јавно здравје.

Најголем дел од регистрираните случаи се од Скопје (49,9%), со неделна инциденца – 557,1/100.000. Највисока неделна инциденца од 899,1/100.000 е регистрирана во Неготино (заедно со Демир Капија).

Процентот на позитивност се движи од 23,4 до 32,3%, просечно 27,9%, 3% повеќе во споредба со минатата недела.

Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 (25,7%). Голем број на заболени се регистрира и кај лицата во возрасните групи од 30-39 (18,9%), 40-49 (18,4%), 50-59 (17,5%) и 20-29 (12,5%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (2,1%) и 10-19 години (4,8%). Најголемо процентуално зголемување во однос на претходната недела е забележано кај возрасните групи од 10-19 (33,1%), 50-59 (32,1%) и 40-49 (30,2%).

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, со статус „оздравени“ се стекнале 3.343 лица кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, со зголемување од 22,1% во споредба со минатата недела.

Пријавени се 158 смртни случаи од 27 града, 22,5% повеќе во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 135 лицa биле над 60 години, 19 лица на возраст од 50 до 59 години, три лица од возрасната група 40-49 години и едно лице на возраст од 30-39 години.

Од ИЈЗ истакнуваат дека заклучно со 22.03.2021, вкупно се вакцинирани 6.704 здравствени работници со прва доза (4.002 – Pfizer/Biontech и 2.702 – Sputnik V) и 2.572 (Pfizer/Biontech) со втора доза на вакцина против Ковид-19.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје