X
 09.03.2022 Култура

Делото „Историја на филмот, книга II“ достапно во дигитална верзија

Книгата „Историја на филмот, книга II“ на авторот Георги Василевски отсега ќе биде достапно и во ПДФ-формат на страницата на Кинотеката на Македонија. „Историја на филмот, книга II“ од 2002 година го анализира периодот во светската кинематографија од  1927 до 1945 година. 

Втората книга од четиритомната „Историја на филмот“ хронолошки го опишува откритието на звукот во филмот, големата епоха на францускиот филм, германскиот филм и нацизмот, полетот на британскиот филм, успесите на советскиот филм, светската кинематографија за време на Втората светска војна и стариот и новиот Холивуд.

фото: Кинотека

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура