X
 09.03.2022 Наука

Конечно решена мистеријата зошто бил изграден Стоунхенџ?

Мистеријата околу тоа зошто праисториските Британци го изградиле Стоунхенџ конечно е решена, откако истражувањето потврдило дека споменикот служел како соларен календар.

Професорот Тимоти Дарвил заклучи дека локацијата е дизајнирана како календар заснован на сончева година од 365,25 дена, помагајќи им на луѓето да ги следат деновите, неделите и месеците.

Неговата анализа вклучува нови откритија за историјата на камениот круг Вилтшир, заедно со анализи на други антички календарски системи.

- Јасното солстициско порамнување на Стоунхенџ ги поттикна луѓето да сугерираат дека локацијата вклучува некаков календар уште од Вилијам Стукли. Сега, откритијата го ставија проблемот во поостар фокус и укажуваат на тоа дека локацијата е календар заснован на тропска соларна година од 365,25 дена - вели професор Дарвил.

Неодамнешното истражување покажа дека сарсените на Стоунхенџ биле додадени во истата фаза на изградба околу 2500 г. пр.н.е.

Тие биле добиени од истата област и последователно останале во истата формација. Ова укажува дека тие работеле како единствена единица.

Професорот Дарвил од Универзитетот „Борнемут“ ги анализирал овие камења, испитувајќи ја нивната нумерологија и споредувајќи ги со други познати календари од овој период.

2
Фото: Freepik

Тој идентификувал соларен календар во нивниот распоред, сугерирајќи дека тие служат како физичка претстава на годината што им помогнала на жителите да ги следат деновите, неделите и месеците.

- Предложениот календар функционира на многу јасен начин. Секој од 30-те камења во кругот сарсен претставува ден во еден месец, поделен на три недели од по 10 дена - рече тој.

Карактеристичните камења во кругот го означуваат почетокот на секоја недела, а интеркаларниот месец од пет дена и престапниот ден на секои четири години исто така се рефлектираа во дизајнот.

- Интеркаларната месечина, веројатно посветена на божествата на локалитетот, е претставена со пет трилитони во центарот на локацијата. Четири камени станици надвор од кругот на Сарсен обезбедуваат засеци до престапниот ден - вели професорот Дарвил.

Тоа значи дека зимската и летната краткоденица секоја година би биле врамени со исти парови камења. Еден од трилитоните ја врамува и зимската краткоденица, што укажува дека можеби била нова година.

Ова порамнување на краткоденицата помага и за калибрирање на календарот - сите грешки во броењето на деновите би биле лесно откриени бидејќи сонцето би се нашло на погрешно место за време на солстициумот.

Таков календар, со 10-дневни недели и дополнителни месеци, може да изгледа необичен денес, но многу култури го усвоиле во овој период.

- Таков соларен календар бил развиен во Источниот Медитеран во вековите по 3000 година пр.н.е., а бил усвоен во Египет како граѓански календар околу 2700 година пр.н.е. и бил широко користен на почетокот на Старото Кралство околу 2600 година пр.н.е. - вели професорот Дарвил.

Ова ја отвора можноста дека календарот што го придружува Стоунхенџ може да потекнува од влијанието на една од овие други култури.

Научниците со децении дебатираа за целта поради која е изграден Стоунхенџ, а теориите посочуваат дека тој бил изграден за жртвени церемонии или можеби како ран календар.

Извор: Nypost.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука