X
 10.02.2019 Наука

„100 научници против Ајнштајн“

„Тоа што особено ме воодушевува кај вашата уметност е тоа што е универзална. Вие не кажувате ниту збор, а сепак цел свет ве разбира“, му рекол Ајнштајн на Чаплин.

„Тоа навистина е така, но вашата слава е уште поголема. Луѓето ви се восхитуваат, а никој не ве разбира“ – му одговорил Чаплин.

За време на Втората светска војна во Германија била покрената голема научна кампања против Алберт Ајнштајн, која на крајот резултирала со излегување на книгата „100 научници против Ајнштајн“.

Кога го слушнал тоа, Ајнштајн рекол: „Кога не би бил во право, и еден би бил доволен“.

Од блогот на Кирил Барбареев

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука