X
 10.05.2021 Наука

Звуците од природата може да го подобрат здравјето, покажува 10-годишно истражување

Дали некогаш сте се нашле во медитативна состојба, слушајќи ги смирувачките звуци на природата, за веднаш потоа да помине авион и да ја наруши тишината? Тоа може да предизвика моментален стрес.

Ваквите звуци предизвикани од човекот можат да го попречат вашето целокупно искуство во природата и да предизвикаат хиперароза и тоа да влијае врз вашето однесување. Дополнително, несаканите звуци можат да доведат до висок крвен притисок и други болести. Овие негативни ефекти важат и за животните - тие влијаат врз нивната способност да комуницираат, да ја испитаат својата околина и да најдат храна и партнер за размножување.

Сè поголем број истражувања ги истражуваат негативните ефекти на бучавата врз животните и врз луѓето, но дали важи спротивното? Дали природните звуци можат навистина да имаат позитивно влијание?

Група истражувачи од Државниот универзитет во Мичиген, Универзитетот „Карлетон“ и Државниот универзитет во Колорадо соработувале со Националната служба за паркови и анализирале 18 студии за тоа како природните звуци може да влијаат врз здравјето на луѓето. Нивните резултати, објавени во „Зборник на трудови на Националната академија на науките“, покажуваат дека слушањето на звуците во природата има неверојатно позитивни ефекти, вклучувајќи ги и намалувањето на стресот и на болката, подобрувањето на когнитивните перформанси, подобрувањето на расположението и друго.

Истражувањето навлегува во детали во кои скицира кои посебни звуци можат да донесат специфични придобивки.

priroda
Фото: Freepik

Зошто имаме толку позитивен одговор на одредени природни звуци не е целосно јасно, но истражувачите имаат свои теории. За да ги истражи можните здравствени придобивки од природните звуци, тимот проучувал истражувања долги 10 години кои биле спроведени низ целиот свет. Истражувачите откриле дека активноста во мозокот се разликува кога слуша природни звуци, наспроти звуци направени од човекот. Природните звуци резултираат со надворешен фокус на внимание, додека звуците создадени од човекот предизвикуваат внатрешен фокус на вниманието - шема поврзана со стресот.

Букстон, професор на Универзитетот „Карлетон“ во Отава, Канада, спровела статистичка анализа со нејзиниот тим која ги синтетизирала резултатите. Тимот открил дека звуците на птиците помагаат во ублажување на стресот и вознемиреноста. И водата предизвикува засилени позитивни емоции како спокој, свесност и релаксација. Тимот на Букстон ги охрабрува луѓето да најдат инспирација во јапонската практика на „шумско капење“ со посета на национален парк или учество во иновативни програми дизајнирани да ја зголемат нашата процена за природните звуци што веќе постојат.

Што ако нема бегање од несаканата бучава како што е сообраќајот? Добрата вест е што истражувањето вели дека луѓето и понатаму може да имаат корист од природните звуци измешани со звуците предизвикани од човекот. Постојат докази дека природните звуци помагаат во маскирање на негативните влијанија на несаканите звуци предизвикани од автомобили, возови и авиони. Слушањето природни звуци заедно со вештачката бучава има подобри резултати за вашата благосостојба отколку самостојно да ги слушате неприродните звуци.

Придобивките од звуците на природата за физичкото и менталното здравје се добро истражувани. Истражувањата ги поврзаа искуствата во природата за да имаат позитивно влијание врз благосостојбата со мерливо намалување на менталниот стрес, подобрување на когнитивните перформанси и високи нивоа на креативност, како и подобрен сон.

Слушањето на звуците од природата може да ги намали стресот и болката, да ги подобри когнитивните перформанси, да го подобри расположението и многу повеќе.

Извор: Mymodernmet.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука