X
 05.02.2015 Наука

Теорија на еден научник: Што е дежа ву?

Биологот и научникот Џо  Хансон ви претставува научно објаснување за тоа зошто некогаш мислиме дека повторуваме иста работа.

Една од хипотезите вели дека нашиот мозок постојано скенира влезови од нашите сетила. Кога мозокот утврдува дека нешто му е познато, тој ја забележува сличноста. Хипокампусот одговара со тоа што се сеќава на меморијата „прикачена“ до тој сензорен влез. Понекогаш чекорите во овој процес излегуваат од ред. Кога ќе се случи тоа, мозокот може да утврди дека нешто е познато, меѓутоа хипокампусот не може да ја пронајде поврзаната меморија. Со ова се предизвикува дежа ву.

 

Подготвил: Тамара Мисирлиевски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука