X
 10.12.2020 Здравје

Пуштени нови термини за вакцинација против грип

Министерството за здравство информира дека од денеска се зголемува бројот на термини за вакцинација против сезонски грип. Со новите термини вакцинацијата почна денеска во 14 часот во Здравствен дом - Скопје, односно се одвива во 6 поликлиники на територија на Скопје и тоа во поликлиниките: Ѓорче Петров, Букурешт, Чаир, Бит Пазар, Ченто и Јане Сандански. Имунизацијата е со упатување од матичен лекар преку „Мој термин“ во период од 14 до 19 часот.

„Мој термин“ утрово отвори 1.800 термини за Скопје за период од една недела, почнувајќи од денеска, петок, понеделник, вторник и среда, а попладнево ќе се пуштат уште дополнителни 1.080 термини за деновите - сабота, четврток и петок. Во работните денови пунктовите за вакцинација работат до 19 часот, а во саботите од 8 до 14 часот.
Вакцинација е бесплатна за следните дефинирани ризични групи: стари лица (над 65 години), лица со хронични заболувања, здравствени работници, бремени жени и децата на возраст од 6 месеци до 5 години.

Дистрибуцијата по останатите градови е во тек и граѓаните дополнително ќе бидат информирани за отворените термини за вакцинација.

- Според препораките од страна на епидемиолозите, нема период во кој може да се задоцни со вакцинацијата. Добро е секој граѓанин да ја прими вакцината во кој било период до започнување на пикот на сезоната на грип. Порано пикот на сезоната бил во декември и јануари, а сега со временските промени пикот го очекуваме при крајот на месец јануари и почеток на февруари. Во однос на ова, според епидемиолозите, никогаш не е доцна граѓаните да се заштитат од сезонскиот грип и да ја примат потребната вакцина. Во период на пандемија на коронавирус, во која сите граѓани применуваат дополнителни заштитни мерки, најдобро е да се следат препораките за соодветна вакцинација, односно оние што се веќе спроведени во пунктовите за вакцинација низ државата - организација на временската разлика наместо на 5, на 10 минути да се примаат граѓаните, со цел да се намали веројатноста на двојната зараза, како и другите дополнителни мерки за заштита на јавното здравје. Ова значи правилно, добро организирано, навремено спроведување на вакцинација против сезонскиот грип и воедно заштита на граѓанинот кој ја прима вакцината и од актуелниот коронавирус. Оваа сезона сè уште нема потврден случај за сезонски грип - велат од Министерството за здравство.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје