X
 11.07.2019 Живот

Во Македонија машката популација е помногубројна од женската

Машката популација во земјава е помногубројна од женската. Статистичките податоци покажуваат дека има над 3.000 повеќе мажи од жени.

Вкупниот број на населението на крајот од 2018 година е проценет на 2.077.132, од кои жени се 1.036.932, додека 1.040.200 се мажи.

Просечната возраст на населението изнесува 39,2 години, а густината на населението е 80,8 жители на квадратен километар.

Извор: МИА

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот