X
 12.06.2019 Живот

Треба ли писмена согласност ако детето патува во странство без родители или само со еден родител

Кога детето патува само со еден родител во странство, треба ли тој да носи со себе писмена согласност од другиот е често прашање социјалните мрежи, за кое се пишуваат различни одговори. Особено периодов кога почнуваат годишните одмори. За тоа кога треба да се носи писмена согласност, каде да се извади и колку чини прашавме во Министерство за внатрешни работи.

- Кога дете патува во странство со еден од родителите (кои се во брак) нема потреба од писмена согласност од другиот. Службените лица во ваков случај немаат обврска да побараат писмена согласност - објаснуваат од Министерство за внатрешни работи.

Прочитајте повеќе на Деца.мк.

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот